4-та седмица на бременността: Сърцето му започва да бие!

Бебето е голямо, колкото боровинка

04 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през четвъртата седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през четвъртата седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Ембрионът вече има размерите на боровинка.

Ако сте в четвъртата седмица от бременността, вие сте в решаващ момент, в който можете да получите щастливото потвърждение, че сте бременна. Вероятно вече сте започнали да забелязвате първите признаци на бременността, като гадене, умора или по-чувствително обоняние. Но това не е всичко: вътре във вас ембрионът вече е започнал да се развива.

През тази седмица бъдещият ембрион вече е безопасно имплантиран в маточната мембрана, която започва да отделя хормони, подпомагащи износването на плода до самия финал. Амниотичната кухина и плацентата също ще започнат да се развиват, но докато последната приключи формирането си, отговорен за изхранването на ембриона остава гестационният сак.

Ембрионът от своя страна се състои само от два слоя клетки, които се делят много бързо, за да образуват началото на тялото на бебето.

Тази клетъчна топка или бластоциста, която първоначално има размери едва 0,5 мм, ще расте със скорост от 1 мм на ден.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през четвъртата седмица

В тази седмица може да видите вече нещото, което ще се превърне във вашето бъдещо бебе, а лекарят ще ви обясни какво точно има на изображението.

Как тялото ви се променя през четвъртата седмица от бременността

Ако в края на четвъртата седмица от бременността не настъпи менструация, след няколко дни е препоръчително да си направите тест за бременност.

По-добре е да го направите, когато се събудите или след като сте прекарали най-малко четири часа без уриниране, за да осигурите максимално присъствие на хормони в урината, чиято дозировка определя положителния или отрицателния резултат.

Възможно е вече да сте забелязали някои типични симптоми на бременността, като сънливост, умора, гадене (особено сутрин). Това се случва, защото тялото се адаптира към новата ситуация. Обикновено тези неразположения отминават в края на първия триместър, но при всяка жена е различно – при някои може изобщо да липсват, а при други продължават почти до самия финал.

Може да забележите също така известна болка в таза (подобна на тази при ПМС), подуване на корема и повишена чувствителност в гърдите, които увеличават своя размер. Всичко това са нормални симптоми.

През четвъртата седмица от бременността е нормално да се появи леко кървене поради имплантиране на оплодената яйцеклетка в матката. Може да има розов, яркочервен или кафеникав цвят. Важно е да уточним, че около 25% от жените страдат от кървене в началото на бременността и почти всички приключват щастливо, раждайки здраво бебе. Но имайте предвид, че в този етап от бременността кървенето може да се дължи и на спонтанен аборт, така че не го подценявайте. Задължително уведомете вашия лекар.

В повечето случаи тестът за бременност дава положителен резултат още на четвъртата седмица от бременността. Освен ако хормоналните ви цикли не са нередовни и продължават повече от 30 дни, както обикновено се случва при жени с поликистозни яйчници.

Ако през тази седмица гинекологът ви направи ултразвук, ще забележите, че стените на матката (или ендометриума) са по-дебели и в по-редки случаи може дори да визуализирате жълтъчната торбичка.

Съвети през четвъртата седмица от бременността

Не трябва да се поддавате на нетърпението, безпокойството и нервността, тъй като те не са подходящи емоции за вашето здраве, както и това на бъдещото ви бебе.

Но освен тях, ще бъдете подложени и на онези досадни симптоми, за които вече стана дума. Лекото гадене може да се облекчи с газирана вода, билков чай ​​от маточина или кисело мляко. Добре е сутрин да закусвате в леглото и по възможност да изчакате половин час, преди да станете.

След като бременността ви бъде потвърдена, вие и вашият партньор трябва да спрете цигарите, ако все още не сте го направили. Пушенето, дори пасивно, увеличава риска от спонтанен аборт, смърт при раждане, преждевременно раждане, ниско тегло и внезапна смърт на бебето.

Здравословното хранене през тази седмица

Препоръчително е да намалите, а най-добре да избягвате кофеина. Някои лекари допускат до 200 мг кофеин на ден, което е еквивалентно на две чаши разтворимо кафе, една филтрирано или две чаши черен чай. Преди да преминете към безкофеинови продукти обаче, имайте предвид, че това може да доведе до повишаване на холестерола.

Здравословната и балансирана диета ще гарантира благосъстоянието на вашето бебе, а и на вас, но това не е всичко. Наднорменото тегло преди или по време на бременност е свързано с повишен риск от гестационен диабет или хипертония. А това би наложило раждане с цезарово сечение и би повишило риска на бебето да развие диабет или затлъстяване в бъдеще.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа