6-та седмица на бременността: Сърцето му започва да бие

Бебето е голямо, колкото череша

06 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през шестата седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през шестата седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на череша.

Вие сте в шестата седмица от бременността. И все още не вярвате или пък вече чакате с нетърпение първите сериозни признаци, доказващи новото ви състояние.

Не се притеснявайте, ако не забележите никакви симптоми на бременност – това е напълно нормално и не означава, че има някакъв проблем. Онова, което трябва да знаете, е, че през тази седмица ембрионът продължава да расте и да се развива, правейки истински скокове.

Ембрионът вече има 14 сомита, които са стълбовете на скелетната мускулна система на бебето, и е с размери 4 мм от главата до задните части.

Шестата седмица от бременността е от решаващо значение, защото сърцето на бебето започва да прави първите си мощни удари, а невронната тръба, която ще се превърне в неговия мозък и гръбначен мозък, започва да се затваря.

В главата се появяват две малки дупки, които предстои да се превърнат в очи. Главата се навежда към тялото и долната челюст и ларинкса започват да се открояват.

Има и още! В долната му част се развива подутина, подобна на опашка, която ще даде началото на краката, а в горната се появяват други малки подутини, които ще се превърнат в негови ръце.

На този етап от бременността жълтъчната торбичка продължава да осигурява по-голямата част от храната на бебето. Това е така, защото пъпната връв, която съдържа кръвоносните съдове, които влизат и излизат от формиращата се плацента, все още не дават на бебето всички хранителни вещества, от които то има нужда.

През шестата седмица от бременността сърцето на бебето започва да бие и кръвообращението е вече активно.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през шестата седмица

Ето как трябва да изглежда бъдещото ви бебе през тази седмица. Прави впечатление колко бързо се развива ембрионът!

Как тялото ви се променя през шестата седмица от бременността

В 6-та седмица от бременността тялото ви претърпява важни промени, особено в структурата на костите и всички вътрешни органи.

Ритъмът на дишане, обмяната на веществата, кръвообращението, функционирането на черния дроб и червата се променят неусетно.

Поради хормоналната буря, типична за бременността, чертите на лицето също започват да изглеждат по-меки, кожата по-гладка, а косата по-плътна.

Запушването на носа, запекът, прекомерното слюноотделяне или киселините се добавят към сравнително честите симптоми (гадене, повръщане, непоносимост към определени миризми и храни, умора и сънливост). Не се отчайвайте: тялото ви постепенно само ще се адаптира да посрещне и приеме новия живот.

Здравословни съвети през тази седмица

Сега, когато вече сте уверени, че носите в себе си бебе, вероятно ще започнете да се чудите кога точно то ще се роди.

За да изчислите това, трябва да се върнете назад във времето до първия ден от последната менструация и да преброите 40 седмици или 280 дни напред във времето.

Но може да изчакате няколко дни, когато вашият гинеколог ще ви направи ултразвуково изследване, по време на което ще измери бебето и така ще установи очакваната дата на раждане.

В тази връзка трябва да знаете, че повечето бебета се раждат между две седмици преди и две след очакваната дата. Поради тази причина дете, родено между 37-та и 42-ра гестационна седмица, се счита за родено „на термин“.

Ако сте забременели, въпреки че сте използвали контрацептивен метод, малко вероятно е бебето да е получило увреждане, но трябва незабавно да спрете приема на хапчетата или да премахнете контрацептивния пластир, ако сте използвали някой от тези методи. Но ако имате контрацептивен имплант или вътрематочна спирала, трябва да отидете при вашия гинеколог възможно най-скоро, за да бъде отстранен.

През 6-та седмица от бременността е важно да продължавате да водите здравословен начин на живот и да бъдете активни. Разходките на дневна светлина са много здравословни, тъй като слънцето стимулира вит. D. А този витамин помага на тялото да абсорбира калций, който е от съществено значение за развитието на костите на ембриона.

Дори когато невралната тръба започне да се затваря, лекарите препоръчват да продължите приема на фолиева киселина, поне до 12-та седмица от бременността.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.