10 психически заболявания, които не трябва да бъркаме с черти на характера

Тежката самокритика и прекалената срамежливост могат да бъдат индикатори за проблем

06 Март 2020 г.
10 психически заболявания, които не трябва да бъркаме с черти на характера

Снимка: Shutterstock

Имаме навика да си обясняваме странното и необичайно поведение на хората около нас с техния характер. „Ами просто са си такива!“, си казваме. Оказва се обаче, че понякога странностите са много по-сериозен проблем.

Американските психотерапевти Арън Т. Бек и Артър Фрийман разкриват някои тайни за човешката природа в своята книга „Когнитивна терапия на личностните разстройства“.

Ето някои от техните най-интересни наблюдения, събрани в тези 10 черти на характера, които понякога са признак на сериозни проблеми.

1. Безхаберие

Ако мечтите за почивка и дълга ваканция бяха признак за психическо отклонение, то 99% от хората щяхме да сме класифицирани като „луди“. Но ако познавате човек, който постоянно закъснява за работа, пренебрегва задълженията си, често си взима болничен, изостава със задачите си, не спазва обещанията си и си измисля най-различни абсурдни оправдания за несвършената работа, най-вероятно не става дума за просто „кофти характер“, а за психологически проблем, който изисква внимание.

Други признаци са:

- Тези хора нямат нищо против да живеят на гърба на останалите.

- Нямат никакви планове за бъдещето.

- Правят необмислени покупки и често пилеят пари за маловажни неща, при положение че имат по-належащи покупки или сметки за погасяване.

Ако откривате себе си в подобен род поведение, трябва да знаете, че психолозите препоръчват да започнете да си водите план график и да структурирате деня си.

Записвайте какво трябва да направите всеки ден, какви са целите ви и какво ще получите (например някакъв подарък, символична награда), ако изпълните всички задачи за седмицата.

След време това ще се превърне в навик и ще започнете да живеете по-организирано. Друг метод, който психолозите препоръчват, е да напишете с какъв проблем се борите в момента и да посочите всички възможни негови решения.

По този начин по-лесно ще успеете да го приемете и да се справите с него.

2. Прекалена срамежливост

Срамежливците не са малко – ще ги разпознаете при среща с нов човек например.

В това няма нищо странно, но ако ни пречи на нормалните социални взаимоотношения, ако отказваме да се борим с нея, това може да доведе до пълна изолираност и нежелание да се впишем в света.

Хората, които са на ръба на психическо заболяване, спират да изпитват силни емоции и избягват всячески контактите с други хора, затова избират да работят от вкъщи или да се занимават с неща, които не изискват комуникация.

Силната интровертност може да доведе до непукизъм, безразличие към критиките и похвалите, липса на близки приятели, склонност към мечтателност и нереалистичен поглед към света.

Ако тези редове смятате, че се отнасят до вас и не искате проблемът да се задълбочи, ще трябва да положите усилия и да бъдете сред хора. Груповите занимания могат да са стресиращи, но са изключително полезни в такива случаи.

Бихте могли да се запишете на курсове по рисуване, да научите нов език, да ходите на йога, на танци и т.н. Постарайте се да общувате по-активно с поне двама-трима души на новото място, което сте избрали, и не се плашете – според психолозите хората са много по-благосклонни към нас, отколкото ние си мислим.

3. Постоянно отлагане на задачите

Има хора, които просто са мързеливи. Всеки гледа да отложи някое неприятно занимание за по-късно. Тук обаче говорим за случаите, в които човек отлага дори и най-елементарните си задължения, защото просто не може да ги понесе. Постоянното отлагане на задълженията ни може да доведе до пасивно-агресивно поведение и хронична депресия. Следните симптоми са показателни, че може би имате проблем:

Раздразнение от това, че трябва да направите нещо не особено приятно, което е съвсем нормално за повечето хора, например да измиете чиниите, да изведете кучето, да избършете прах,, да пуснете пералнята, да изхвърлите боклука, да пуснете прахосмукачка и т.н.

- Вършите бавно и некачествено работата си (през пръсти).

- Обиждате се, ако някой ви посъветва как да се справите с работата си по-бързо и ефективно.

- Отправяте незаслужена критика към хората, които имат повече власт от вас.

Ако нещо от изброеното ви е познато, е време да вземете живота си в ръце и да започнете да организирате времето си пълноценно. Съставяйте си график за всеки ден. Няма нужда да бъде прекалено амбициозен, по-важното е да го изпълните, за да си създадете някаква рутина. Помислете колко хубаво би било да приключите със задълженията си и после да сте свободни да правите каквото искате, без да се тревожите, че изоставате.

4. Импулсивност и лесна раздразнителност

Сприхавостта не е приятно качество. Понякога обаче говори за нещо повече от неприятен и избухлив характер. Хората, които не полагат усилия да контролират гнева си, са изправени пред по-голям риск от развитието на личностно разстройство. Типичен симптом на това заболяване е рязката промяна в настроението, както и безпричинната смяна на мнението. Например днес казват, че мразят пържени яйца, а утре си приготвят пържени яйца за закуска. Следните симптоми изискват повишено внимание:

- Нестабилни и нетрайни приятелски и любовни връзки

- Чести необмислени покупки

- Агресивно шофиране

- Смяна на настроението без причина и постоянно усещане за скука и досада.

- Какво бихте могли да предприемете - пофесионална терапия и упражнения за самоконтрол. Опитайте се да намалите ненужните покупки.

- Например, ако имате намерение да си купите кафе машина и успеете да го направите, без да накупите от магазина и още куп непотребни неща покрай нея, заслужавате да се наградите с нещо, за което мечтаете отдавна. 

5. Безпощадна самокритичност

Много е хубаво човек да бъде самокритичен, да изисква повече от себе си и да не се старае на всяка цена да намира оправдание за грешките си. Това ни помага да се развиваме и израстваме като личности.

Самокритиката в голяма доза обаче може да бъде индикатор за сериозни проблеми. Ето няколко тревожни признака на този вид психическо разстройство:

- Силна непоносимост към критика или неодобрение, съпроводено с чувство на обида

- Избягването на нови запознанства, което граничи с абсурдност (например да откажете повишение, защото това би означавало да работите с нови хора)

- Преувеличаване на евентуалните трудности, рисковете и опасностите при дадена ситуация

- Намаляване общуването с околните от страх да не кажете нещо грешно, с което да си навлечете подигравки

В този случай би било полезно да се освободите от налучквания и ненадеждни предположения какво би могло да се случи, ако… Съветваме ви да си запишете всички страхове и опасения, свързани с дадена ситуация, на един лист.

Например „Ако отида късно вечер до магазина, ще ме оберат“. След това направете това, което сте искали, и запишете резултата. Вероятно не са ви обрали, нали? Почти сигурно е, че резултатът ще бъде много по-положителен, отколкото сте си мислели. Следващия път, когато се страхувате да направите нещо, отворете тефтера със записките си и вижте колко пъти страховете ви са се случили в действителност.

Продължава на Обекти Бг

Да поговорим

Шест обещания, които съхраняват психиката

Здраве

Постоянното използване на социалните мрежи променя психиката

Да поговорим

Как раждането подобри здравето, психиката и външността ми

Още от Здраве

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Човешкият говор зависи от 3 елемента

Водата е много важна за малкото дете.

Снимка: Shutterstock

Колко вода трябва да пие бебето и малкото дете

Бременната може яде шоколад.

Снимка: Shutterstock

Полезен ли е шоколадът по време на бременност

Качественият сън може да ви подмлади с почти 4 години, твърдят учените.

Снимка: Shutterstock

Сънят помага да се чувстваме млади

Майка, която е на предела на силите си. Илюстрация: Getty

 

Помощ! Нямам вече сили

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Животът без любов в двойка е по-скоро мирно съжителство.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Здраве

Човешкият говор зависи от 3 елемента

Проф. Литвиненко с обяснение за късното проговаряне на децата и какво трябва да се изследва

Водата е много важна за малкото дете.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Колко вода трябва да пие бебето и малкото дете

В началото новороденото няма такава необходимост, но с възрастта нуждите се променят

Майка и дъщеря се забавляват. Снимка: Getty

Да поговорим

Въпрос на гени: 5 качества, които не се влияят от възпитанието

И способността да се чувстваш щастлив, е генетично програмирана

Майка говори по телефона. Снимка: Getty

 

За семейството

Повишена тревожност и забавено развитие на речта

Как пристрастяването на родителите към телефона засяга децата

Райън Гослинг. Снимка: Getty

Заедно

Райън Гослинг репетирал танца на Кен заедно с дъщерите си

Актьорът и съпругата му Ева Мендес отглеждат две момичета- на 9 и на 7 години