25-та седмица на бременността: Белите му дробове са вече оформени

Бебето е голямо, колкото едър нар

25 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 25-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 25-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на едър нар.

В 25-та седмица от бременността бебето вече има мигли и най-накрая отваря очи. Езикът му излиза от устата и се движи встрани. Ноктите също започват да растат, въпреки че ще отнеме известно време, за да достигнат върховете на пръстите. Главата му продължава да е твърде голяма в сравнение с останалата част от тялото, въпреки че постепенно става все по-пропорционална като размер.

През 25-та седмица от бременността бебето е с дължина около 30,5 см от върха на главата до петите и теглото му е средно 660 грама.

До този момент всички бебета растат по сходен начин, но оттук нататък те продължават на основа на индивидуалната генетика и фактори от околната среда.

С напредването на бременността функционирането на бъбреците се подобрява и съставът на произведената околоплодна течност става все по-подобен по състав на урината. Кръвотокът на пъпната връв и плацентата регулират температурата на бебето, като я поддържат възможно най-близо до телесната температура на майката.

Процесът на кератинизация на кожата продължава и всеки ден тя става все по-малко прозрачна. Най-дебелите слоеве от кератинизирани клетки се намират в дланите и стъпалата на бебето. От тази седмица по шията, гърдите и гърба започва да се натрупва кафява мазнина, която при раждането ще се използва за генериране на топлина и енергия.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 25-та седмица

В тази седмица ще забележите еволюцията, която е претърпяло вашето бебе.

Как тялото ви се променя през 13-та седмица от бременността

В 25-та седмица от бременността коремът ви вече е реалност за всички, така че може би е подходящият момент да започнете да демонстрирате дрехите си за бременни. Опитайте да не носите неща, които са твърде тесни или синтетични. За предпочитане е бельото ви да бъде памучно, тъй като тази материя най-лесно се адаптира към промените, които тялото ви преживява.

Всеки ден забелязвате все повече движенията на бебето си, особено през нощта, когато сте легнали или отпуснати. Всъщност, докато сте активни, през деня, вашето движение действа като люлка на бебето и това благоприятства неговия спокоен сън.

През 25-та седмица от бременността някои жени могат да страдат от безсъние. Има три вида причини за това затруднение със съня. От една страна, те могат да бъдат физически, тъй като коремът пречи на удобството, а и желанието за тоалетната се увеличава. Хормоните също са виновни, тъй като стимулират естрогена и прогестерона, което може да промени ритъма на сън и будност. Нервността и страхът от раждане увеличават психологическия натиск и затрудняват все повече отпускането и спокойното спане.

Възможно е вече да сте имали моменти на киселини и стомашен рефлукс. Те се дължат на прогестерона, хормона на бременността, който отпуска мускулите на храносмилателния тракт и забавя храносмилането. Това от своя страна кара стомашните сокове да се връщат в хранопровода. Освен това, с напредването на бременността бебето заема все повече място и натиска корема, като по този начин оставя на бъдещата майка по-малко място за смилане на храната, което пък увеличава храносмилателния дискомфорт.

В този етап са чести газовете и усещането за метеоризъм, които понякога болят толкова силно, че могат да бъдат объркани с възможни контракции.

Здравословни съвети през тази седмица

Около 25-та седмица от бременността, когато остават още 15 седмици до финала, бъдещата майка трябва да информира своя работодател за датата, на която очаква да излезе в майчинство. Този отпуск може да започне по всяко време, ако раждането стане преди началото на майчинството.

С наближаването на края на втория триместър е вероятно да се появят подуване и болка в краката и стъпалата, главно поради наддаването на тегло, промените в центъра на тежестта и хормоните на бременността, които причиняват разтягане на връзките на стъпалата и бедрата.

Бъдещата майка ще има затруднения да стои дълго време на крака, затова се препоръчва за ходене да елиминира обувките с токчета, които също могат да доведат до загуба на равновесие и да предизвикат падане, и да избере спортни обувки с добра опора на свода за намаляване на напрежението върху гръбначния стълб и избягване на риска от плантарен фасциит.

Също така трябва да се уверите, че размерът на обувките, който използвате, е това, от което се нуждаете в момента, и разбира се, да спортувате и се движите редовно.

Ако направите ултразвук през тази седмица, ще видите перфектно как бебето ви рита, прозява се, изплезва език, смее се, слага ръце към устата си и не спира да се движи. Ще чуете и сърцето му, което бие много бързо, с честота между 120 и 160 удара в минута.

По материали от Qui mamme

 

Коментари
Последни видеа