4 симптома, които подсказват алергия

Ето как да разпознаете дали детето има подобно неразположение

Снимка: Shutterstock

Колко пъти детето се е оплаквало, че нещо го сърби след хранене или пък е кихало без конкретна причина? Това всъщност може да подсказва някаква алергия.

Алергиите са всъщност все по-често срещан проблем, дори и сред децата. И за съжаление невинаги са лесни за диагностициране или идентифициране. Наред с цвета на очите и личностните характеристики, родителите могат да предадат и своята податливост към алергии.

Алергичните бебета често идват от родители, които имат някаква алергия. Генетичната връзка обаче не гарантира, че определена алергия ще бъде предадена, въпреки че обикновено се проявява в семействата.

Кои са най-честите симптоми, които алармират, че детето вероятно има такъв проблем?

Хрема и сърбеж в очите

Както настинките, така и алергиите могат да причинят хрема. Но ако тя е придружена от сърбеж в очите или гърлото, а детето няма температура или други признаци на заболяване, тогава вероятно по-скоро става дума за сезонна алергия.

Сух, люспест обрив

Екземата, която обикновено се появява през първата година от живота на бебето, може да бъде предизвикана от определени храни в менюто му. Но може да се окаже и наследствено състояние. Добрата новина е, че 80% от децата, които имат екзема в много ранна възраст, с времето израстват този проблем.

Упорита кашлица

Ако кашлицата продължава седмици или месеци и е придружена от други симптоми, подобни на настинка - сърбеж, воднист секрет, запушен нос, хрема, това може да е признак на астма, предизвикана от прах, полени, замърсяване или домашни любимци.

Повръщане и болки в корема веднага след хранене

Симптоми като повръщане и болки в корема, дихателни и кожни реакции, по-рядко диария и копривна треска, се проявяват бързо, обикновено в рамките на минути до половин час и не повече от два часа след хранене. Най-често са причинени от храни, които включват мляко, яйца, ядки, сусам или соя. Алергиите към пшеница и черупчести обикновено се срещат при по-големи деца.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.