Контактен дерматит - за какво да внимавате

Ето как да разпознаете симптомите при децата

04 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Контактният дерматит е възпалително кожно заболяване, което се среща и при деца, а причината най-често е контакт с химически, физически или биологични агенти.

Ето как да го разпознаете и по какъв начин да защитите деликатната детска кожа от агресията на дразнителите

Какво представлява

Контактният дерматит е възпаление на кожата и лигавиците, причинено от контакт с химически или биологични вещества или физически агенти. Това заболяване често засяга деца и ако не бъде своевременно разпознато, може да доведе до хронично дразнене на кожата.

Понякога дерматитът се причинява от дразнещо вещество в директен контакт с кожата (като разтворители, алкохол, белина, детергенти, сапуни). В този случай говорим за дразнещ контактен дерматит.

Друг път може да е провокиран от алерген (като никел, лекарства, формалдехид, детергенти). Тогава не само кожата, но и други органи на тялото влизат в контакт (чрез поглъщане или вдишване). В този случай става дума за алергичен контактен дерматит.

Снимка: Shutterstock

Има и на пръв поглед безобидни продукти, които също могат да предизвикат реакция: памперси, почистващи кърпички, слънцезащитни кремове, дрехи, бои за пръсти и т. н. Въпреки че всички деца могат да развият контактен дерматит, рискът при тези с крехка и чувствителна кожа, предразположена към атопия, е по-висок.

Как да разпознаем контактния дерматит

Важно е родителите да знаят как да разпознават симптомите на контактен дерматит и незабавно да се свържат с педиатъра. Обикновено кожата в засегнатата област става червена и подута, изгаря и сърби; появяват се мехури, които се пукат и от тях изтича бистра течност.

Ако контактът с агресивния продукт е прекъснат, на мястото се образуват струпеи и люспи, които отшумяват в рамките на 2-3 седмици. Но ако продължи (при хроничните форми най-вече), кожата се удебелява, изсъхва и се втвърдява, а заради сърбежа детето често разранява местата, които лесно могат да се заразят с бактерии или гъбички.

Как да защитим детската кожа в случай на контактен дерматит

Освен очевидното избягване на контакт с продукта, отговорен за дразненето, много важно e да се обърне специално внимание на почистването и хидратацията на детската кожа и да се избягва контакт с други вещества, които могат да предизвикат дразнене като цяло. Всъщност непокътнатата и добре хидратирана кожа е първата защита срещу външните агресии.

За да постигнете това, е важно да създадете на детето добри хигиенни навици и да се грижите ежедневно за кожата му. Почистването трябва да бъде внимателно и с продукти с неутрално рН. След това задължително използвайте омекотяващи средства, които да поддържат кожата еластична. Не забравяйте, че водата за къпане, ако е твърде гореща, може да раздразни кожата и да я направи по-крехка.

Снимка: Shutterstock

Защитете кожата от агресии, които биха могли да отслабят защитните й сили: винаги използвайте защитни кремове, когато сте на слънце, или бариерни кремове в студеното време. Използвайте меки тъкани, когато те влизат в пряк контакт с кожата (при бельото и долните дрехи). Опитайте да избягвате и контакт с агресивни ароматни вещества.

Внимателно избирайте и продуктите за пране. Избягвайте твърде агресивните и омекотителите, особено ако не са специално формулирани за деликатна кожа. Въпреки изплакването, химическите агенти, съдържащи се в детергентите, остават уловени във влакната на тъканите, което води до агресивно въздействие върху кожата. В случай на контактен дерматит, препоръчително е да използвате перилни препарати и омекотители, специално формулирани за чувствителна кожа или сертифицирани като хипоалергенни, тъй като те не съдържат вещества, които могат да причинят дразнене.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа