10 начина да приспим новороденото

Създайте условия, близки до тези в утробата

03 Февруари 2019 г.
10  начина да приспим новороденото

Снимка: Guliver / iStock

Да приспиш бебе е наистина изкуство. Някои новородени спят много и заспиват навсякъде. За други – това не е така лесно. И те, като че ли са повече. Няма разбира се магическа „рецепта“, която да приспива всички. Има обаче хитрини, които може да пробвате. И те ще отговорят на хилядите въпроси, които ви измъчват: “ Защо плаче и се буди?“, „Защо не иска да спи в креватчето си?“
Бебето идва на бял свят неподготвено. 9 месеца е било на защитено и сигурно място в корема на майка си. След това внезапно му се налага да преживее огромни промени, които го объркват. Вероятно затова плаче и трудно заспива. Все още външната среда му е непозната и не си е изградило своя система, която да го успокои.
За да му помогнете да заспи, опитайте да наподобите онази среда, с която то е свикнало – създайте му „гнездо“, което да наподобява утроба.

1. На тясно

През всичките тези девет месеца бебето расте и се развива в едно ограничено и тясно пространство. Вярно е, че то се разширява съобразно нуждите му, но все пак има ограничения. И то винаги ги усеща. Когато сложите новороденото в легло, то се чувства объркано – дори бебешкото легълце му се струва огромно. Затова е по-разумно да му направите „гнезденце“, което да е по неговата мъничка мярка.
Мини леглото е излишен разход. Още повече, че ще имате нужда от него само един-два месеца. Имате различни варианти да се справите с подръчни средства – люлка, столче-кошница за кола или обикновена кошница, с която ходите на пазар, стига тя да е малко по-голяма.


Освен това по магазините се продават и ограничители (възглавници), които правят от голямо по-малко легло. Не пробвайте с обикновени възглавници – меки са. Фабричните ограничители са по-твърди, така че, ако бебето опре главичка в тях, няма риск да се задуши.

2. Повиване

Ето една стара практика от времето на нашите баби, която идва на мода.

Снимка: Guliver / iStock

За нея обаче все още доста се спори. Най-вече защото, ако пелената се стегне прекомерно, тя държи крачетата на бебето в неестествена позиция.
Повиването обаче отговаря напълно на нуждите на бебето да бъде в ограничено пространство. И повито то заспива по-спокойно.

3. Небе над леглото

Балдахинът над леглото на бебето не е романтична прищявка. Той има своя функция. Защото намалява пространството около бебето. Така то се чувства като в пашкул и по-бързо се успокоява.

4. С приятел на главата

Сложете над главичката на бебето мека играчка или кърпа, така че да се допира в темето - този трик е пробван от много майки и дава ефект. Успокоява, затопля и ограничава пространството. И все пак му оставя достатъчно пространство да мърда.

Снимка: Guliver / iStock
Другият вариант, който е особено популярен в САЩ, е шапчица. Там от родилния дом бебето излиза с шапчица – носи я и през лятото, и през зимата. И тя винаги стои на главичката му не само по време на разходка, но и в къщи.


5. Непрекъснато движение

През всичките 9 месеца бебето се е люляло и е било в движение в утробата на мама. Когато излезе оттам, то има нужда да бъде люляно, за да заспи. И често, щом движението спре, то се буди. По време на разходка наистина спи добре, защото непрекъснато се клатушка в количката.

6. На ръце

Люшкането на бебето, когато е в ръцете на мама, го успокоява. Това е универсално решение. И то заспива лесно в ръцете независимо кой го люлее - мама, татко, баба... Проблемът идва, когато се наложи да го върнете в леглото му. Защото моментално се буди.

7. В слинг или шал

Бебето обожава да спи гушнато в слинг или шал, вързано до майка си, понеже чува всички звуци от утробата.

Това приспособление има много предимства – ръцете на майката са свободни, за да върши своята работа, а в същото време то се се люлее и спи. Успокояват го познати звуци, топлината от тялото на мама, движението ... и, ако опитате да го извадите и да го преместите, се буди.

8. Люлка

Като че ли тя вече не е така актуална както в миналото. Бебета обаче я харесват и заспиват по-бързо, отколкото в неподвижното легло. Нещо повече, ако бебето заспи в люлката, няма да се налага да го местите и да рискувате да го събудите. Съвременните варианти са окачените люлки тип хамак.


9. Топлина

В утробата на майката бебето е било на доста топло. През тези девет месеца температурата, която е била постоянна и идеална за него е била 37 градуса. И тези градуси гарантират неговото спокойствие и сън.
Това не значи да поддържате в стаята 37°, нито да го завиете с няколко одеяла. Педиатрите са против от съображения за безопасност. Най-добрият вариант за затопляне е човешката близост.

10. Близост

Бебето има нужда да усеща вашата близост и топлина. Като прибавим и, че то разпознава без грешка аромата на майка си, всичко това го успокоява. Защото му е познато. Спането в леглото на мама и татко обаче се отрича от педиатрите – естествено заради риск от задушаване по време на сън. Вариантът – бебето да си има собствено легло, но преградата към леглото на родителите да е свалена. Така то е близко – усеща топлината и миризмите, които обича, но си има собствено пространство.
И колкото и да е малко бебето, то някак успява винаги да се доближи до майка си.

Мона Василева

 

 

 

Здраве

6 неща, които е добре да знаете за първите дни на бебето

Здраве

Апликация декодира плача на бебето

Здраве

Коликите - безопасни, но болезнени

Още от Здраве

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Как да си играете с новороденото

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Майка и бебе. Снимка: Getty

Неприятни изненади след раждането, за които никой нe говори

Жена, която се наслаждава на почивката си. Снимка: Getty

 

3 условия гарантират истинската почивка

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

A$AP Роки с децата и Риана. Снимка: Instagram

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

A$AP Роки с децата и Риана. Снимка: Instagram

Заедно

A$AP Роки с двамата си сина участва в модна кампания

2-годишният RZA и 10-месечният Райът се включиха в снимките

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да си играете с новороденото

Когато са будни, най-малките бебета също имат нужда от забавление

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Здраве

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Популярното суеверие има научно обяснение

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Полезни идеи, за да го направите по-примамливо за малчуганите