Цветна есенция от орех сваля стреса на първолака

Д-р Господинов съветва как с Бахови капки да го подготвим за промяната

09 Септември 2016 г.
Цветна есенция от орех сваля стреса на първолака

Снимка: Guliver / iStock

Началото на учебната година – без значение дали детето ще е тръгне на градина или на училище, е емоционален момент. Особено за тези, които за първи път ще пристъпят прага на училището. Промяната на режима от лежерното лято към такъв, който налага рано ставане, упорита работа, нови ангажименти натоварват детето. И естествено, заедно с радостта от срещата със стари и нови приятели и учители, това може да доведе до стрес.

Колкото и това състояние да е леко и преходно, за някои то става проблем, който може лесно да спестим на хлапето с терапия с цветя на д-р Бах. Тя става все по-популярна и у нас. Най-вече, защото носи полза, без никакви странични ефекти и химия както повечето медикаменти. Цветната терапия е особено подходяща за деца, защото няма риск от алергии, непоносимост, превишаване на дозите, нито привикване.

Преди повече от 70 години лечението с екстракти от цветя, храсти и дървета на английския лекар д-р Едуард Бах става толкова популярно, колкото и хомеопатията. Вероятно заради основния принцип - „излекувай сам себе си” и липсата на странични ефекти се прилага много и при деца. 
Според д-р Бах, за да сме добре, тялото и умът трябва да са в равновесие. Наруши ли се то, идва болестта. Защото само когато човек е щастлив, органите му работят в синхрон, дирижирани от хормоните на щастието. Така поне смята д-р Бах, създал нов тип лечение, насочено към умствената „картина на болестта”.


Комплектът от капки, който той създава, съдържа 38 различни вида екстракта от растение, храст или дърво. Как може да се възползваме от цветните есенции на д-р Бах за началото на учебната година? Питаме д-р Тодор Господинов, холистичен лекар и Бахов терапевт. 

Есента налага доста промени накуп и за децата. Смяна на сезона, смяна на режима, тръгване на детска градина или на училище. На някои това им идва прекалено. Може ли да помогнем и да намалим стреса, д-р Господинов?

На всички – и на възрастните, и на децата предстои преход. От една страна, денят почва да намалява. Сезонът предполага навлизане навътре в себе си. Ако през лятото сме били някак по-безгрижни и плановете са били насочени главно към почивката, през есента ангажиментите се увеличават – човек трябва да е по-фокусиран.

Родителите обикновено успяват по-бързо да се адаптират, а за децата това е трудно. За тях това е преход и цялостна пренастройка. И, ако не се случи правилно и плавно, добавя напрежение, защото още от 15 септември по-големите ученици ще правят тестове и ще ги изпитват. А за малките – това е стресът „за първи път“ - нова среда, нови приятели, обстановка, учители, изисквания. Резултатът от този стрес са честите болести. 
През лятото хлапетата са свикнали да стават късно, да се размотават, да гледат до късно телевизия или да чатят с приятели в интернет – сега програмата рязко се сменя. В училище задачите се увеличават, в къщи идва натискът – успехът да е добър, за да гарантира бъдещето. Плавният преход може да запази комфорта от лятото и да позволи на всеки поетапно да поеме многото задължения от програмата си.


Много семейства до последния момент са във ваканция и очакват на 15 септември всички от раз да „влязат в крак“ и да превключат на работна вълна. Как да стане това без стрес?

Трябва време за адаптация и с Бахови капки може да помогнем на организма да се настрои.

Какъв е механизмът им на работа? Как точно помагат?
С тези капки човек все едно сменя мисленето си. Те му помагат му да се пренастрои. И са съществена помощ за всички, на които им предстои изпитанието „за първи път“. Дали ще е детска градина, първи клас, дали смяна на училище – няма значение. 
Не говоря само за децата, защото и майките са притеснени. Не знам дори кой повече. Консултирам много родители и ми се струва, че и те, и децата имат нужда от подкрепа и пренстройка с Баховите капки. Защото има много емоции и много притеснение.

Капките помагат човек да превключи и да посрещне промяната не като нов стрес, а като положително преживяване. И всеки да оцени най-вече какво му дава това изпитание – а то е път към следващо по-високо ниво. Капките му помагат да смени гледната точка. Те могат да балансират емоциите. Неслучайно се казва, че Баховите капки са средство за добиване на „емоционална интелигентност“.


Известно е, че за всяко състояние има определен извлек от цветя – цветна есенция, която помага. Бихте ли дали примери за подбор от есенции, които могат да ни върнат баланса?

При Баховите капки има есенции, които дават повече смелост, увереност, решителност. И като първо средство за избор за първокласника ще посоча – цветна есенция от орех – тя е подходяща за новото начало. Капките ще му осигурят плевен преход, да се чувства сигурен, че ще се справи успешно с новите предизвикателства.
Преходът в сезоните често обостря различни болести – депресии, стомашни заболявания. За тези състояния есенцията от орех също ще е от полза.
Друга есенция – кестенова пъпка, поетично наречена - „цветето на учението“, ще помогне на всеки плавно да влезе в учебна програма, да си отвори съзнанието за възприемане на нови знания и да се запали за познанието.

А кои цветни есенции ще ни дадат повече самочувствие и борбеност?
Много есенции могат да са подходящи, в зависимост от конкретната нужда. За учениците в 7 и в 10-и клас, когато трябва да решат как да продължат образованието си и им предстои какъв избор на професия, от помощ ще е есенция от див овес. За деца, на които им липсва смелост и решителност – есенция от мимулус. За първокласниците, които са плахи и срамежливи, есенцията ще е от полза. 
Класическата есенция от повет е за мечтателни и отнесени натури, които страдат от липса на внимание, разсеяни са и са потънали в свой собствен свят. Този цветен извлек ги стимулира и им помага да се съсредоточат.
А пък, ако са избухливи, гневни, карат се и налитат на бой и агресията им е повечко, е подходяща есенция от джел – тя успокоява.

Тодор Господинов – холистичен лекар, специализиран и лицензиран Бахов терапевт. Може да се свържете с него на тел: 0887531933 
или на мейл www.tgospodinov@abv.bg или на edicta-bg.com

Мона Василева

Здраве

Момичетата, тръгнали по-рано на училище, трупат по-малко килограми

Здраве

Продукти, които да не давате на децата на закуска

Здраве

Ръстът на децата намалява с всяка година

Още от Здраве

Снимка: Shutterstock

Защо носът на бременните расте

Мъж и жена се подготват за бъдещото бебе. Снимка: Getty

Как се наследяват външният вид, височината, килограмите

Бебе, което се плези. Снимка: Getty

 

Как се наследява характерът и от какво зависи здравето на бъдещото дете

С даването на бонбони трябва много да се внимава.

Снимка: Shutterstock

Децата и бонбоните – какви са вредите и как да ограничим пораженията

Бременна, която има световъртеж. Снимка: Getty
 

Вие ви се свят, а сте бременна

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Хилари Дъф

Снимка: Getty images

Остин със съпругата си и бебето.

Снимка: Instagram

Хайди и Лени Клум. Снимка: Instagram

 

 

Снимка: Shutterstock

Маса, подредена за закуска. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

4 грешки, които жените често правят на първата си среща

Заради тях романът може да приключи, преди дори да е започнал

Хайди и Лени Клум. Снимка: Instagram

 

 

Новини

Хайди Клум и дъщеря й Лени в коледна реклама на бельо

Феновете на модела реагираха нееднозначно на новата фотосесия

Маса, подредена за закуска. Снимка: Getty

 

Хранене

Най-доброто време за закуска, според диетолози

Ако сутрин нямате апетит, кога наистина трябва да хапнете

Семейството на Уил Смит и Джейда Пинкет. Снимка: Instagram

 

Новини

Съпругата на Уил Смит уверява: въпреки раздялата те са „заедно завинаги“

Звездната двойка се раздели през 2016 г., но поддържа топли отношения

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Заедно

Отворените врати

Колкото и да ви се иска да се разкрещите на деца, не го правете.

Снимка: Shutterstock

Майка, която лежи на дивана и слуша музика. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Трите принципа на мързеливата майка

Тя не ходи по петите на детето и му позволява да играе с джаджи

Дори белите лъжи не са полезни за малките.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

„Белите лъжи“ водят до проблеми в развитието на детето

Така родителите опитват да контролират поведението и емоциите на малките

Обидите и подигравките са често срещани в тази възраст.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Когато тормозят детето в детската градина

Какво да направят родителите на агресорите и на потърпевшите