Учебeн кът у дома – как да го подредим

Съветите на д-р Бери за избора на бюро, стол и осветление

Илюстрация: Guliver / iStock

Ако още не сте обособили учебното място на детето, какво пък - можете да се развихрите в правилна и комфортна посока, никога не е рано, нито късно да се помисли за това.

Регулирането на височината на работния плот на бюрото и на стола и подборът на правилно осветление ще са гаранция, че малчуганът ще стои правилно и няма да изкриви стойката си.
А осветлението е особено важно, за да щади не само зрението, а да не доведе до бърза умора и главоболие, които към края на учебната година са чести.

„Мястото вкъщи, което детето ползва, за да напише домашните си, е реално точно толкова важно за общото му състояние, както и това колко топло е облечено, колко тежи раницата му или какви витамини приема. Затова е от особена важност то да се подреди правилно. След половин ден или повече, прекаран на училищния чин, детето се прибира у дома и почти винаги има нещо за довършване. Именно по тази причина кътчето, отредено за негово бюро, трябва да бъде оборудвано с подходящ плот и стол“, обяснява специалистът по хиропрактика д-р Марк Бери.

Ето как това да стане на практика, за да отговаря на здравословните изисквания.

Снимка: личен архив
Д-р Марк Бери има сериозен опит в работата с деца с гръбначни заболявания. Той е международен лектор и преподавател, както и известен инструктор по биомеханика, сколиоза и постурални методи за третиране на корекции. Той е и сред специалистите в кампанията „Защото здравето има значение“.
 Проектът е създаден в отговор на нарастващия процент на деца с гръбначни изкривявания и най-вече заради липсата на практики по мониторинг и превенция.

1. Плотът на писалището или на бюрото, трябва да е на такава височина, че лактите на детето, което седи, да образуват ъгъл от 90 градуса.
За възрастния човек е подходящ стол с височина между 40 и 53 сантиметра, а за малкото дете правилното съотношение спрямо собствената му височина се постига чрез регулируем стол.

2. Важно е седейки пред бюрото, малчуганът да е застанал така, че седалището му спрямо кръста да е под ъгъл 90 градуса, колената спрямо бедрата и лактите спрямо гърдите му също да застават под ъгъл 90 градуса – както е показано на схемата.

Илюстрация: архив 3con.eu
Необходимо е родителите да следят дали детето сяда правилно на стола и не се отпуска така, че да изкриви стойката си.

Осветлението е следващият особено важен елемент от домашния кът за учене, напомня д-р Бери.

Има няколко важни критерия, на които то трябва да отговаря:

1. Светлината да е естествена, като за целта подходящото място в стаята е близо до прозорец.

 

Снимка: архив 3con.eu

2. Добре е детето да не учи, след като се стъмни, но, ако все пак това се наложи, от ключово значение е какво точно изкуствено осветление ще бъде подбрано.
Подходящите осветителни тела са тези, които осветяват само част от повърхността на бюрото.
Светлината не бива да бъде нито твърде ярка, нито твърде слаба - крушка от 60 W е напълно достатъчна.

3. Лампата да се сложи отляво, ако детето пише с дясната ръка.
Ако е левичар, тя трябва да бъде отдясно.

4. Контрастът между настолната лампа на бюрото и останалата осветеност на стаята да не е прекалено голям. За да се постигне това е добре е да се добавят и още осветителни тела, които да излъчват мека светлина.
Така се избягва прекомерното натоварване на детските очи, но най-добре би било родителите да не допускат малките да учат, когато се стъмни.

Снимка: архив 3con.eu

Следвайки тези прости съвети всеки родител би могъл да направи необходимото, за да гарантира максимално добри условия за ученето у дома.

Желаещите да се свържат с д-р Марк Бери могат да го намерят на на тел: +359 2 492 5958, 0700 11285, или на email: pr@americanspinalclinic.com

Коментари
Последни видеа