Как правилно да съхраним козметиката

Кога да я хвърлим, ако върху етикета няма срок на годност

Снимка: Guliver / iStock

Носим фон дьо тена в чантата, държим крема за лице в шкафа в банята. Или пък се опитваме да удължим живота на скъпия анти-ейджинг продукт и го слагаме в хладилника.
Това са едни от най-честите грешки.

Козметиката е добре да се съхранява на стайна температура, но далеч от слънчевите лъчи.
В банята е твърде влажно и доста по-топло. Не е разумно там да държим особено anti-aging кремовете и тези, които имат лифтинг ефект. Защото с това съкращаваме срока им на годност и тяхната ефективност.
Хладилникът също не е място за съхранение на козметиката, освен, ако това не е изрично посочено на етикета.

Проучвания сочат, че жените са пестеливи и използват твърде дълго козметиката, особено по-скъпата. Не гледат срока за годност, който присъства на етикета на кремовете, но не и на червилата, особено, ако не са от реномиран производител. И те се използват по 3 дори повече години, сочат последни проучвания.

Ето някои най-общи препоръки, които могат да ви ориентират кога да хвърлите даден продукт.

Крем за лице

Срокът на годност на крема за лице зависи от това дали е в бурканче, тубичка или флакон с помпа. Флаконът позволява най-дълга употреба, защото е предпазен от бактериално замърсяване, а някои дори имат специална защита.
Между 6 и 12 месеца може да използвате крема, който веднъж е разпечатан. Той се разваля не само от контакта с въздуха, но и от пръстите, с които бъркате в бурканчето. Затова, използвайте шпатула.
Околоочният крем обикновено не съдържа силни консерванти и срокът му на годност е само 3 месеца.

Червило
Максималният срок на годност е 3 години. 
С подходящи грижи качественото червилото може да издържи до 4 години. Ако то обаче то добие неприятна миризма или на повърхността му „избият” капчици, веднага трябва да се изхвърли.

Спирала


Спиралата за мигли се изхвърля три месеца, след като сте я отворили. По-продължителната ѝ употреба крие риск от инфекции. 
Всеки опит да я разредите като добавите вода или тоалетно мляко, увеличава опасността с тях в окото да „внесете"  бактерии и инфекции. 

Сенки за очи
Сенките за очи с кремообразна текстура са с годност около една година, а сухите – до три.

Снимка: Guliver / iStock

Четката, с която се нанасят или гъбичките баче, трябва редовно да се сменят.

Молив

Моливите за очи, както и тези за вежди, нямат срок на годност.

Почистващи продукти

Те могат да се ползват 1 до 2 години. А тези, които съдържат алкохол – дори три.

Парфюми

Те съдържат алкохол, който удължава срока на годност до 2 години и повече. Въпреки това е добре те да се държат на хладно и тъмно. Затова някои аромати са в тъмно шише.
Ако ползвате няколко различни аромата и ги сменяте през 3-4 месеца, е по-добре тези, които не са на дневен ред, да стоят в хладилник, в отделението на зеленчуците.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа