Мийте устата на кърмачето, за да не развие гъбички

Проф. Милена Пенева със съвети за хигиената

Снимка: Guliver / iStock

Храненето на майката през бременността е важно и за здравината на зъбите на бебето, което е още в утробата ѝ. Така че грижите за зъбите започват много преди появата на мъника на бял свят и преди първите да пробият венеца.
Вторият важен етап е свързан с хигиената на устата на новороденото след всяко хранене и особено вечер преди нощния сън. Това предпазва от развитие на гъбички.

Попитахме проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина, кои са основните грижи и какви грешки не бива да допускат родителите при хранене на бебето, за да има здрави зъби един ден, когато те се появят.

Ето конспектът ѝ от съвети за този първи етап:

"Още по време на бременността бъдещата майка трябва да си осигури достатъчно белтъчна храна – повече мляко, млечни храни и сирене. С това ще гарантира правилното изграждане на зъбните структури на бъдещето дете.

Хигиената на устата на новороденото е не по-малко важна от тази на тялото. В този период тя налага редовно почистване на устата.
Известно е, че кърмачето може да развие млечница – гъбички, които затрудняват храненето.
Гъбичките се поселват в устата още при раждането.

Предпоставка за развитието им обаче е задържането на мляко в устата след кърмене. Майчина кърма се разгражда до киселини, а те са идеална среда за развитието им", обясни проф. Пенева.

Снимка: Guliver / iStock

"Процесът е особено интензивен през нощта.
Тогава слюнката става по-гъста и е в по-малко количество. Така млякото, което е останалото по лигавиците, се разгражда през цялата нощ. 
Майката няма как да не забележи тези бели плаки по лигавиците, езика, вътрешната страна на бузите и устните. Наричат ги млечница или соор. Те са болезнени за бебето и могат да доведат до загуба на апетит.
Ако не се лекуват, може да има и по-сериозни последствия."

Ето основните съвети, които проф. Пенева дава на майките:

1. Храненето не трябва да продължава повече от 10 минути, независимо дали бебето се кърми или е на изкуствено мляко.

2. След последното хранене вечер, устата на бебето се почиства с марличка, напоена в разредена кислородна вода в съотношение 1:1 с преварена вода.

3. През нощта се дава само вода и то неподсладена.

4. Бебето не се приспива с кърмене или с шише с мляко.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.