5 точки от програмата на бъдещия татко

Кои навици пречат на зачеването и вредят на бебето

Снимка: Guliver / iStock

Част от навиците и живота на таткото слагат отпечатък върху здравето на бебето, което още не е дошло на бял свят. Какво е важно да знае мъжът, който планира да става татко, пише Famili.fr. 
И въпреки, че баровете и ресторантите в САЩ вече са принудени да не отказват алкохол на бременни, ако те желаят да пият, ново проучване на университета в Джорджтун доказа, че и таткото не бива да консумира алкохол. Защото, ако чашката го влече, е много вероятно бъдещото му дете да страда от фетален алкохолен синдром. 
Ето и кои други проблеми трябва да реши мъжът, преди да стане татко.

1.Тегло в норма

Ново проучване, публикувано през 2015 г в сп. Fertily and Sterility Journal сочи, че бащите с наднормено тегло много по-често имат синове, които също имат проблеми със затлъстяването. За да стигнат то тези изводи, учените наблюдавали 8 000 двойки, които посещавали клиника за ин-витро оплождане и така установили, че мъжете със затлъстяване в 27% по-често имат дебели момчета, а дебелите бебета по-често също са с бащи с наднормено тегло.

2. Вашият биологичен часовник

Биологичният часовник не тревожи само жените, той цъка и отмерва времето и за мъжа. Това сочат последни проучвания. И колкото повече годините му напредват, толкова възможностите да създаде поколение – намаляват. Намалява както броят, така и качеството на сперматозоидите.

3. Без дрога и въздържане от цигари

Още през 2008 г., проучване на Матю Ануей от университета в Айдахо доказа, че следи от химични елементи от тютюна, алкохола и дрогата са причина за увеличение на простатата. Те водят до импотентност и бъбречни болести. Затова съветът към мъжете, които планират да станат бащи, е да спрат цигарите и да се въздържат от алкохол.

4. Диабетът под контрол

Британски учени установиха, че диабетът тип 2 на таткото може да е причина бебето да се роди преждевременно и да окаже влияние на теглото на бебето – то да е с килограми под нормата.

5. Стресът

Проучване, публикувано през 2013 г. сочи, че стресът на бащата, докато майката носи бебето, се отразява на нероденото. Според данните на сп. Pediatrics от наблюдение на 31000 деца тези, които били със стресирани бащи, проявили повече отклонения в поведението си още от 3-годишна възраст. Според изследователите категоричната причина била, че техните бащи били подложени на голям стрес, докато майката е била бременна.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа