7 странни начина да се предизвика раждане

Повечето не вършат работа, а някои са опасни - не ги прилагайте!

Илюстрация: Shutterstock

Когато бременността продължи над 40 седмици, а детето не се ражда, бъдещата майка започва да слуша какви ли не съвети, да рови из форуми и мамински общества, където има истинска манифестация на „методи от народната медицина“ за това как да се предизвика раждането. Обаче внимание: повечето от тях не работят, а някои са си и опасни!

Ходене по стълби

Физическата активност е полезна през цялата бременност – помага да се поддържаме във форма, да се борим с прекаленото натрупване на килограми, подобрява тонуса и помага за по-леко раждане.

Ходенето пеша е сред най-често препоръчваните неща за почти всяка бременна, но ходенето, както и преодоляването на стълбища няма да ускорят появата на бебето. Не е необходимо да се надяваме, че това ще помогне да се "разтърси матката" и детето да се появи по-бързо.

"Мъжетерапия"

Много жени са уверени, че сексът стимулира раждането и дори има няколко обяснения за това: смята се, че по време на половия акт мъжкия пенис стимулира шийката на матката, а простагландините – регулаторни хормони, за които се смята, че помагат на тялото при наранявания и които се съдържат в спермата, помагат за отслабването на тъканите и за по-лесно разкритие, а също и заради отделянето на хормона окситоцин, който подтиква жената да роди.

Няма обаче никакви доказателства, че сексът може да ускори настъпването на раждането. Половите контакти са по принцип безопасни по всяко време през бременността (освен ако няма противопоказания), и те не могат да доведат до преждевременно раждане или каквито и да било усложнения. Но не бива да се прави секс след като са изтекли водите, тоест, защото това може да увеличи риска от инфекция на плода.

Ананас

Често на жените, които искат да стимулират раждането „по естествен начин“, се препоръчва да ядат ананас, като за този плод има интересна хипотеза, свързана със съдържащия се в него фермент бромелаин. Този фермент разделя протеините и именно от него е специфичното тръпчиво усещане в устата.

Снимка: Shutterstock

Смята се, че бромелаинът попада в матката, раздразва я и я кара да се съкращава по-често като по този начин причинява контракции. Няма обаче научни потвърждения за тази теория и единственото сигурно, на което е способен ананасът, е че може да усили стомашните киселини.

Рициново масло

В силата на „терапията“ с рициново масло вярват дори някои акушер-гинеколози. Прието е, че съкращаването на червата след приема може да повлияе и на матката, а за началото на родовата дейност допълнителен стимул е обезводняването - заради диарията организмът губи стабилно количество течности. Освен това, рициновото масло усилва действието на простагландините – физиологически активни вещества, които предизвикват раждането.

Данните от научни изследвания в този случай обаче са нееднозначни. Изследване, проведено през 2000 г. с участието на стотици жени е доказало, че бъдещи майки, които пият рициново масло, с голяма вероятност ще започнат да раждат в близките 24 часа. Друго изследване от 2009 г., в което са участвали 600 бременни, не е установило такъв ефект.

Едно нещо е известно с точност: стимулацията на раждането с този метод не е безопасна! Силното стомашно разстройство и обезводняване могат да нанесат вреда и на бъдещата майка, и на бебето, да не говорим за неприятните усещания след приема на слабителното.

Акупунктура

Иглотерапията е метод от алтернативната медицина, за който много учени мислят, че действа като плацебо, тъй като съществуването на меридиани, акупунктурни точки и енергия чи не е доказано.

Иглорефлексотерапия се практикува в различни сфери, в това число и за стимулация на раждането, но резултатите от изследвания по темата не потвърждават този ефект.

През 1987 г. учени съобщиха, че бъдещи майки, които се подлагат на акупунктура, раждат по-късно и раждането продължава дълго. През 2010 г. изследователи стигнаха до извода, че иглотерапията в 41-ата седмица от бременността не помага раждането да се ускори. През 2017 г. учени анализираха няколко изследвания и внимателно отбелязаха, че акупунктурата вероятно повишава готовността на шийката на матката за раждане, но са нужни допълнителни доказателства.

Тези противоречиви данни дават повод да се мисли, че този метод не влияе на появата на бебето на бял свят, но е възможно да облекчи болките по време на раждане.

Алкохол

Чували сте вероятно, че чаша вино помага за предизвикване на раждането, само че сега ще ви учудим: някога са съветвали да се пие по малко алкохол за задържане при преждевременно раждане.

Снимка: Shutterstock

Лекарите дълго време са смятали, че алкохолните напитки могат да „успокоят“ матката и родовата дейност да се забави. Но така са мислели миналия век.

През 1981 г. учени са решили да сравнят ефектът от алкохола с метода, при който бъдещата майка лежи за задържане и се оказало, че и двете процедури влияят на раждането еднакво. Алкохолът не помага нито да се отсрочи, нито да се приближи раждането, единствено може да предизвика умора, главоболие и проблеми със здравето на детето.

Хомеопатия

Някои жени прибягват до хомеопатични препарати като към “естествен“ и „безопасен“ начин за стимулиране на раждането. Проблемът обаче е в това, че е много спорно дали хомеопатията работи.

В доста страни хомеопатичните препарати въобще не се смятат за лекарствени средства и контролиращите организации не ги регистрират. Истината е, че хомеопатията не стимулира раждането, и при нея може да се разчита единствено на плацебо ефект, защото няма никакви научни доказателства, че билогически активни добавки или чайове могат да помогнат при раждане, а някои от тях не са безопасни.

Учените днес са единодушни, че не съществуват безопасни и ефективни домашни методи за стимулация на раждането и единственото вярно решение, което могат да вземат бъдещите родители при пресрочване на бременността, е наблюдението на лекар. 

Източник: deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа