Бременната има нос за двама. Защо?

Смучете бучка лед с лимон срещу повръщане

Снимка: Guliver / iStock

По време на бременността жената е с особено чувствително обоняние. Не понася миризми, които обичайно не дразнят околните - примерно на готвено или някои парфюми.

А може преди бременността дори да ги е харесвала. Сега обаче положението е различно.

Хормоните

Всички тези „непоносими“ аромати могат да предизвикат позиви за повръщане. Виновни са женските полови хормони – естрогените, които се увеличават по време на бременност. Те са едно от обясненията за пристъпите на гадене и повръщане.

Друга теория свързва позивите за повръщане с физиологични промени в организма – пренагласа на обмяната на веществата, ниско ниво на кръвна захар, хормонални проблеми.

Наскоро британски учени от университета в Ливърпул обобщиха резултатите от 56 научни проучвания в 21 страни по въпроса и доказаха, че сутрешното гадене има основната функция да подготви бъдещата майка за различен хранителен режим.

В началото на бременността, когато се развиват органите на плода, майчиният организъм не бива да задържа токсини. И повръщането е естествен механизъм за изчистването им. Така то по естествен начин пази майката и развиващото се в утробата ѝ бебе, твърди д-р Крег Робъртс, ръководител на изследване, цитиран от Би Би Си.

Няма риск

Независимо, че състоянието е неприятно, има научни доказателства, че жени, които са повръщали, износват бременността без проблеми и по-рядко имат спонтанни аборти. Повечето лекари смятат, че повръщането не се отразява на бебето в утробата, напротив – то е признак, че се развива добре.

Тревожно е, ако жената повръща повече от 12 часа в денонощие и има признаци на обезводняване – пресъхване на устата, слабо или никакво уриниране, ако отслабва на тегло или не може да задържи никаква храна.

Повишената температура и продължителното и упорито повръщане са сигнал да се търси лекарска помощ.

Как да си помогнете

Всяка жена вероятно е „открила“ своя рецепта. При едни помага, при други не действа. Изберете кои от съветите може да работят при вас.

По-малко, но често

1. Хапвайте по-малко от обичайното и яжте винаги, когато усетите, че устата се пълни със слюнка. Позивът за повръщане може да е от киселини или от глад. В тези случаи помага една обикновена бисквита, която да дъвчете бавно.

Вместо 3 хранения на ден, направете 6 – като порциите са по-малки, но достатъчни, за да ви заситят. Така ще поддържате постоянно и нивото на кръвната захар, без тя да стига пикове и да има резки спадове.

Леки закуски – чаша мляко и филийка хляб дори и през нощта намаляват сутрешното гадене.

Заместете мазната и трудносмилаема храна, от която стомахът натежава, с по-лека - плодове и зеленчуци.

Пийте течности – минерална вода, билков чай, пресни сокове, които неутрализират киселините.

От билковите чаеве безвредни за плода са тези от мента, джинджифил, малини, къпини и глухарче. Лайката също е подходяща, ако жената не е алергична към нея.

Течности се пият между храненията, за да не препълвате стомаха с течност, което може да има обратен ефект. Американски лекари препоръчват да държите бучка лед в устата. Или да си замразите парченце лимон и да го смучете като бонбон.

Ограничете подправките

Не се препоръчва да ядете люто и пикантно, но зелените подправки са изключително полезни, защото успокояват стомаха, подпомагат храносмилането и повишават тонуса.

Чаят от джинджифил се определя като универсално средство против повръщане през първите 3 месеца на бременността.

След хранене се разходете

След като сте хапнали, не бързайте да си легнете. Постойте и се разходете. Правата позиция след хранене облекчава стомашния рефлукс. Чистият въздух, също ще прогони позивите за повръщане.

Хомеопатия

Добър вариант за справяне с проблема са Шуслерови соли № 2 калциев фосфат и № 7 магнезиев фосфат. Необходими са по 5 таблетки от всяка на ден. Сол № 2 подпомага деленето на клетките на плода, а № 7 успокоява спазмите на стомаха.

При често повръщане и опасност от обезводняване може да се приема и сол № 8 - натриев хлорид в същата дозировка.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа