Краката отичат, щом градусите се качат над 25

Как бременната да намали задръжката на течности

Снимка: Guliver / iStock

Щом градусите навън се качат над 25, краката отичат. Това става най-често, когото дълго стоим прави и не се движим, защото кръвообращението се затруднява. В горещините кръвоносните съдове се разширяват и отслабват.

През бременността „принос“ имат хормоните, които задържат повече течности. В този етап организмът натрупва и повече натрий, който има същият ефект. Затова солените и мазни храни трябва да се „уволнят“ от менюто.

Важно е да се хапват повече плодове и зеленчуци. Те трябва да са разнообразни, а здравословната норма на ден е поне половин килограм и 50 грама листни. Те съдържат целулоза, от която се синтезират фиброзни влакна. А те укрепват стените на съдовете.

Ето и съветите на акушерката Тони Калушкова, заместник-председател на Алианса на българските акушерки.

Снимка: авторът

Тони Калушкова е акушерка от Велико Търново и заместник-председател на Алианса на българските акушерки. Тя е и Управител на център за предродилна подготовка и акушерска грижа Happy Mums, сертифициран инструктор е за подготовка за раждане към ЕNCА - Европейска мрежа на асоциациите за раждане, обучител по програмата "Най-щастливото бебе" на д-р Карп и консултант по кърмене.

Много бъдещи майки приемат за нормална появата на отоци по тялото особено към края на 9-те месеца. Действително заради летните жеги има застой, задържане на течности и на лимфа. Въпреки това, ако имате отоци по ръцете и глезените, е добре да се направи изследване на албумин, защото подуванията могат да бъдат симптом на опасната прееклампсия (повишаване на кръвното налягане и появата на белтък в урината). Ето какво може да направите освен това.

- Винаги си носете бутилка вода, за да пиете често.

- Носете удобни обувки.

- Почивайте често, повдигайте краката върху удобна опора.

- Не забравяйте да свалите пръстените си в горещото време, защото в един момент това може да бъде болезнено.

- Движете се често, но задължително преди 11 часа сутрин и след 17 часа вечер.

- Можете да ползвате и Шуслерова сол №8 натриев хлорид, която успешно се справя с отоците и разпределя течностите. Тази сол е необходима през цялата бременност, защото участва и в деленето на клетките на плода.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа