Преди или след 30 – коя е най-добрата възраст за раждане

Лекарско мнение

Снимка: Guliver / iStock

На каква възраст е най-добре да станем майки — на 18, на 25, на 40? Това е толкова индивидуално, че мненията винаги ще са различни и спорни – всеки би изтъкнал плюсове и минуси в полза на тази или онази възраст, би привел личен опит.

Истината е, че няма никаква гаранция, че 20-годишната жена ще се справи с бременността и раждането ще е по-леко, отколкото друга бъдеща майка на 35, да речем - всичко е индивидуално. Во по-младите жени имат повече шансове лесно да износят и родят здраво бебе, защото техният организъм е силен, казва Мария Хохлова, опериращ гинеколог-ендокринолог пред letidor.ru.

Ако е прекалено рано

Организмът на момичето е готов за бременност и раждане около 17-18-годишна възраст. Тогава хормоналният фон се е нормализирал, скелетът е формиран, вътрешните органи са в добро състояние. Да се ражда по-рано - на 14-15 години е рисковано.

Съществува вероятност момичето просто да не издържи самия процес на раждане – той е сложен както физически, така и емоционално и често крехката тийнейджърка още не е готова да се справи.

Освен това, ранното майчинство, за съжаление, обикновено не е планирано и младата майка не е готова да се грижи за себе си и бебето.

Ако е прекалено късно

Има няколко причини, заради които късното раждане крие рискове:

Снимка: Guliver / iStock

Много бъдещи майки след 35 години раждат с цезарово сечение, особено, ако има някакъв проблем с позата на бебето или патология. И ако жената в по-млада възраст може да рискува и да роди по естествен път, то жената над 35 ще бъде посъветвана от лекарите да го направи със секцио.

Да не забравяме обаче, че такива раждания могат да бъдат опасни най-вече за детето – цезаровото сечение е операция под упойка, с хирургична намеса, която понякога води до усложнения.

Освен това, в по-зряла възраст понякога настъпва преждевременно изтощение на функциите на яйчниците. В резултат жената не може да забременее самостоятелно, но благодарение на съвременната медицина и това има решение.

Трето:

съществува риск детето да се роди с генетични увреждания, например синдром на Даун. Тази вероятност е по-висока, отколкото у млади жени, така че е значителен риск, но съвременните методи помагат подобна ситуация да се диагностицира навреме.

Бъдещите майки над 35 е важно да се отнесат внимателно към своето здраве и към подготовката за бременността. Ако е необходимо - да се консултира с няколко експерти, защото има болести, за които жените не могат да знаят. На своя гинеколог те трябва да разкажат подробно за своя начин на живот, за полови инфекции и хронични заболявания.

По мое мнение има още един минус от късното раждане – психологически. Разликата във възрастта между майката и детето е доста голяма – 35-40 години. И заради това след време могат да възникнат проблеми, които наричаме „разрив между поколенията“.

Интересно е, че в последно време се увеличава броят на жените, които раждат след 35. Мисля, че това е свързано с факта, че много хора не искат да се разделят със своята „свобода“ – гонене на кариера, пътешествия, саморазвитие. Не може да се каже, че това е неправилно, и при добро здраве, отсъствие на аборти и безплодие, има всички шансове да се роди здраво бебе.

Кога е най-добре

Акушер-гинеколозите делят пациентките си най-общо на до 35 и над 35-годишни и това е свързано преди всичко с износването на плода.

В крайна сметка, всичко е индивидуално. Случва се 20-годишно момиче да има хронично заболяване, което да усложни бременността, както и жена над 35 да се радва на нормални репродуктивни функции и добро самочувствие, така че да роди здраво дете. Но ако говорим за повечето случаи, като правило е по-добре да се забременее преди 35-годишна възраст. И за това си има обяснение.

Снимка: Guliver / iStock

Първо: болестите, които преживява жената през живота си, се отразяват на качеството на нейните яйцеклетки. Тук играят роля и външни фактори: стил на живот, пушене, алкохол, екология и т. н. Колкото по-лошо е състоянието на яйцеклетките, толкова е по-сложно да се забременее. Освен това, с възрастта тяхното количество намалява.

На процеса на бременността влияе и общото състояние на бъдещата майка. С възрастта организмът се износва, появяват се болести на вътрешните органи, хронични заболявания и възстановяването след раждането става по-бавно.

Затова най-добре е да се ражда между 20 и 30 години. Ако искате голямо семейство с три деца, то оптималната възраст за раждане е 23 години, ако искате две деца – 26-27 г.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа