Симптоми, че забременяването ще е трудно 2

Хубаво е да имаме предвид от какво зависи женската фертилност

Снимка: Shutterstock

Вече изброихме 5 признака, при наличието на които е възможно зачеването да бъде трудно, сега ще се спрем на още няколко – добре е да ги имаме предвид, дори желанието за забременяване все още да не е узряло.

1. Признаци за безплодие у мъжа

Мъжете, както се оказва на практика, имат пробеми със зачеването в 40% от случаите на безплодие. На качеството на спермата влияят много неща, включително и тютюнопушенето, затова се убедете, че партньорът отделя достатъчно внимание на здравословния си начин на живот.

През април 2016 г. европейски уролози са изследвали 5000 мъже в цяла Европа и са потвърдили, че пушенето намалява количеството на сперматозоидите, както и тяхната подвижност.

2. Косопад

Косата може да пада по различни причини и не всички, естествено, са свързани с фертилността. Може да става въпрос за автоимунно заболяване, за проблем с щитовидната жлеза, за анемия, псориазис… 

Но силното изтъняване на върховете и загубата на коса може да са симптоми и на синдрома на поликистозните яйчници.

3. Стрес, тревожност и депресия

Психическото състояние влияе силно на цялостното ни състояние, дори на плодовитостта. Релаксирането, йогата, акупресурата, осъзнаването на потребността от позитивна нагласа са помощници в битката с отрицаателната енергия и могат да ви бъдат от полза и по време на бременността, и след нея…

4. Прекалена консумация на кофеин и алкохол

Както на мъжете, така и на жените не се препоръчва да пушат и да употребяват алкохол, когато се опитват да си направят бебе. В идеалния случай е добре да прекратите употребата и на кофеин.

5. Работа през нощта

Клиниката по безплодие "Малпани" има и друго определение за нощните смени – „смени на безплодието“, и се позовава на две важни причини за това. Първо, недостатъчният сън намалява производството на естроген и прогестерон, които са свързани с плодовитостта.

И второ, безсъниците влияят на хормоните, например на лептин – връзката между съня и способността за възпроизводство, тъй като той е хормонът, който засяга овулацията и трябва да бъде изработен в организма, за да помогне за зачеването.

6. Риск от спонтанен аборт

Спонтанен аборт се случва в 10-20% от бременностите, според гинеколози, и ако е имало случаи на два или повече последователни аборта, е нормално жената да се безпокои дали ще може да износи дете. Колкото е по-възрастна, толкова е по-висок рискът от спонтанен аборт заради увеличените хромозомни аномалии.

Важно: Нито един от тези симптоми не е абсолютен признак, че ще имате проблеми – само лекар може да определи вероятността и реалните шансове за това. Така че няма място за притеснения.

Алина Колесникова

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа