Ето защо някои бебета спят с отворена уста

Причината невинаги е безобидна

08 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Колко успокояващо е да наблюдаваме как спи бебето. И изглежда толкова сладко със затворени клепачи и леко отворена уста.

Това обаче може да бъде повод за притеснение. Спането с отворена уста в тази възраст може да има най-различни причини, някои от които не съвсем безобидни.

Дишане през носа и устата

Първото, което трябва да знаете, е, че физиологичното дишане се осъществява през носа. Благодарение на този орган, въздухът, който вдишваме, се овлажнява, загрява и филтрира, преди да бъде въведен в белите дробове. Когато бебето или детето диша през носа, прави това със затворени и отпуснати устни, с език, опрян в небцето и без зъбните дъги да влизат в контакт една с друга. Ако обаче това не се случи, сме изправени пред промяна в обичайния модел на дишане и в този случай то се осъществява през устата.

Дишане през устата

Новородените дишат почти изключително през носа, освен ако носният им проход не е блокиран по някакъв начин. Всъщност малките деца до 3-4 месечна възраст все още не са развили рефлекса да дишат през устата, освен ако не плачат. Така че като първа причина за дишането през устата трябва да се търси в някакъв вид запушване на горните дихателни пътища.

Възможно е да става дума за обикновена настинка или алергия, но може да е резултат и от нещо по-сериозно. Лошото е, че то лесно може да се превърне в навик, който трудно се коригира.

Потенциални причини

Наличие на слуз. Най-често носът е запушен от слуз, причинена от настинка или алергия, която детето е развило. В този случай то компенсира дишането като си помага с устата.

Сънна апнея. Дишането с отворена уста може да е признак на сънна апнея, когато горните дихателни пътища на бебето са блокирани по някакъв начин. Сънната апнея при кърмачета и малки деца обикновено се дължи на увеличени сливици или аденоиди. Сред най-честите симптоми са: хъркане, неспокоен сън, паузи в дишането, кашлица.

Отклонение на носната преграда. Причина може да бъде и аномалия в хрущяла и костта, която разделя ноздрите на бебето. Тя е често срещана при хора с по-тясна от обичайното горна челюст.

Навик. В някои случаи дишането с отворена уста не е нищо повече от навик, придобит след разболяване или по друга причина.

Какво да направите

Ако детето не диша нормално по време на сън, най-добре се свържете с педиатъра за правилна диагноза на проблема. Той от своя страна може да ви насочи към друг специалист: зъболекар, УНГ, логопед или алерголог, в зависимост от идентифицирания проблем.

По материали от Pour femme

Коментари
Последни видеа