Защо плаче бебето

Как да помогнем на новородените, които не спират да проливат сълзи

10 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

В повечето случаи бебетата изразяват своята нужда към храна, топлина или комфорт чрез плача. Това е техният начин да съобщят за своите нужди и помолят за внимание и грижи. Но понякога плачат просто така и това притеснява майката. Всъщност отново има причина. В този случай обаче е с цел комуникация. Когато са малки, сълзите са техният език. След като поотраснат, бебетата започват да откриват и други начини за общуване – чрез усмивка, гукане, подаване на ръчички. Но на този етап те просто плачат, затова не им се сърдете и не мислете, че с тях се случва нещо лошо, а просто им дайте нужното внимание. Ето и най-честите причини за плача на бебето.

Плаче, защото е гладно

Гладът е една от най-честите причини бебето да пролива сълзи и да повишава глас, особено ако е новородено. Колкото по-малко е то, толкова по-голяма е вероятността да е гладно. Стомахът на бебето е малък и не може да побере много храна. Няма да мине много време, преди то да почувства отново глад. Ако кърмите, предлагайте му гърдите си всеки път, дори да не е минало много време от последното му хранене. Кърменето на поискване ще задоволи глада на бебето и то само ще даде сигнал, когато се нахрани. Ако използвате адаптирано мляко, бебето вероятно ще изпита глад чак на втория час от предишното хранене. Но всяко дете е различно, така че се съобразете и с неговия ритъм. Но задължително се консултирайте и с педиатъра за вашата хранителна стратегия.

Има колики

Ако бебето плаче много и е здраво, вероятната причина за рева са коликите. Детето може да покаже и признаци на гняв и разочарование, въпреки всичките ви усилия да го успокоите. То може да стиска юмруци, да повдига колене или да извива гръб. Според експертите това е нормален етап от неговото развитие и място за паника няма. Коликите обикновено отминават до четвъртия месец. Възможно е обаче то да има и проблеми с коремчето, причинени от лактозна непоносимост, запек или стомашен рефлукс. Затова все пак се консултирайте и с педиатъра.

Иска да го вземете на ръце

Бебето се нуждае от по-чест физически контакт, за да бъде утешено. Плачът му може да означава просто, че то иска да бъде гушнато от своята майка. Люлеенето на ръце и пеенето много помагат да бъде успокоено. А и бебетата обичат да чуват звука на сърцето, да усещат топлината на тялото и мириса на своята майка. Така че не му отказвайте това.

Плаче, защото е уморено

Възможно е да има затруднения със заспиването, особено ако е твърде уморено. Колкото по-малко е бебето, толкова по-малко ясни са сигналите му за сън, така че може да отнеме няколко седмици, докато започнете да ги разпознавате. Суетенето и плачът са един от тези сигнали, особено в комбинация с безизразно взиране нагоре, неподвижност или прекалено въртене. Понякога то се затруднява да заспи и плаче, ако е превъзбудено от гостите в дома или прекаления шум. Тогава го заведете в тиха стая, където да се успокои и заспи.

Студено му е или прекалено горещо

Може да проверите дали на бебето не му е прекалено горещо или твърде студено, като опипате корема или задната част на врата му. Не се ръководете от температурата на ръцете или краката му. Нормално е те да са по-студени от останалата част на тялото.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа