Ползите от морето за децата

Ето как то удовлетворява някои специфични здравни нужди

Снимка: Shutterstock

Времето за ваканция дойде. Но каква дестинация да изберете, ако имате бебе или малко дете, за да бъде това наистина полезно за него и от здравословна гледна точка?

Може би не сте си задавали точно този въпрос при избора на курорт или местност, където да прекарате ваканционните дни, а сте се водили от съвсем други точки при харесването. А всъщност е важно да се съобразите и с този аспект, за да носи още ползи лятната почивка.

И все пак повечето хора се насочват към морето през лятото, предпочитайки го пред останалите варианти за почивка. Ето какви конкретни ползи носи то на децата, заради които си заслужава да изберете именно него. И за какво трябва да внимавате.

Снимка: Shutterstock

Подходящо при респираторни проблеми

Морето е идеалната дестинация за деца, които често страдат от респираторни заболявания, независимо от вида и причините за възникването им.

„Морската вода, благодарение на специалния си състав, е естествен хипертоничен разтвор, много подобен на този, използван през зимата под формата на спрей при хрема, запушен нос, зачервено гърло и болки в гърлото“, обяснява Анджела Питари, семеен педиатър от провинция Флоренция, член на Италианската федерация на педиатричните лекари (FIMP).

Също толкова здравословен е и морският въздух. „Той е относително богат на йод, полезен с антибактериалното и противовъзпалителното си действие върху цялата дихателна система“, уточнява тя.

Има ползи и от ултравиолетовото лъчение. „Знаем, че излагането на слънчева светлина, при условие че се контролира този процес, стимулира синтеза на вит. D, който е от съществено значение не само за правилното развитие на костната и мускулната система, но и за имунната система на детето“, казва Питари.

Но! Децата под 6 месеца не трябва да бъдат излагани на пряко слънце. Трябва да се внимава с бебе на море, тъй като топлината, пясъкът, потта и плажните кърпи благоприятстват по-голямото разпространение на микроби, което е опасно за най-малките.

Морето е полезно за децата не само през летните месеци, а и през пролетта и есента, тъй като тогава те могат да се възползват пълноценно от морския въздух. „Кратката ваканция в тези два сезона помага на организма да се „запаси“ с този естествен здравословен аерозол. Още повече, че тогава морето е по-бурно, а бурното море отделя по-големи количества йод в атмосферата, малките суспендирани частици хидратират дихателните пътища и разреждат катаралните секрети“, обяснява експертът.

Лечебно при кожни проблеми

„За страдащите от атопичен дерматит излагането на слънце и баните в морската вода могат да донесат облекчение и да подобрят симптомите“, обяснява педиатърът.

„Кожата обаче трябва да бъде защитена със слънцезащитни продукти с фактор 50+ и след плуване или влизане в морето да бъде измита с чешмяна вода и нанесен повторно защитен продукт. След прибиране от плаж трябва да бъде измита отново, за да се премахне слънцезащитния крем и да се нанесе такъв, подходящ за след слънце“, допълва Питари.

При атопичен дерматит басейните не са противопоказни. „Но е добре да нанесете бариерен крем на кожата на детето, който ще я предпази от евентуален дразнещ контакт със силно хлорираната вода“, казва експертът

Морето е лек и в случаите на псориазис. „Комбинацията слънце-море носи определени ползи, защото успокоява сърбежа, насърчава регенерацията на клетките и реепителизацията на кожата. Но бъдете внимателни, доколкото е възможно, с ухапвания от насекоми и медузи, които могат да причинят появата на нови петна. И помнете - независимо от кожния проблем, важно е да се избягва морето по време на остра фаза на възпалението, защото при малки отворени лезии контактът с водата и пясъка може да причини инфекции“, обяснява Питари.

Истинска панацея при чести ушни инфекции

„На първо място, трябва да разграничим вида на разстройството. При така наречения отит на плувеца, който се проявява при влизане и излизане от водата, се благоприятства проправянето на път за бактериални и гъбични инфекции“, обяснява експертът. За да ги избегнете, препоръчително е да потупвате ушите на бебето по-често и внимателно, без да използвате тампони с памучен връх, за да не се задържа вода.

„От друга страна, децата, които са страдали от респираторни инфекции през зимата, при които са били засегнати и ушите, ваканцията на море или на планина са изключително благотворни, тъй като дават отлична възможност за „почистване“ на дихателните пътища и стимулиране на имунната система, което се отразява и на здравето на ушите“, твърди специалистът.

Бъдете внимателни обаче, ако изберете не море, а планина, тъй като при височина над 800/1000 метра с много малки деца, трябва да им дадете възможност да се аклиматизират постепенно, за да не изпитат болки в ушите.

С повишено внимание, ако са предразположени към стомашно-чревни разстройства

„Като цяло стомашно-чревните инфекции се увеличават значително през летния сезон, тъй като топлината и влажността благоприятстват разпространението на патогените, които са отговорни за тях“, казва Анджела Питари. Детето докосва замърсена повърхност или храна и „вредата“ е нанесена. Възможно е и самите морски води да са замърсени от бактериите Escherichia Coli.

Поради тази причина, ако изберете плажна почивка, трябва да бъдете много внимателни при къпането, особено с много малки деца. „Добре е да ги изплаквате с чешмяна вода след плуване в морето, за да намалите рисковете“, съветва експертът.

А влизането в басейна да бъде внимателно обмислено и да се избира само, ако той е наистина чист. В този случай също важи правилото за незабавно изплакване.

Снимка: Shutterstock

В случаи на импетиго

Импетигото е типична лятна бактериална инфекция на кожата, която често възниква като усложнение на дерматит и заслужава специално внимание. „При много горещо време дори малка драскотина може да проправи пътя за бактерии - като стафилококи или стрептококи, които заразяват мястото и се проявяват като гнойни мехури. Разчесването води до самозаразяване и в други области на тялото. А съпътстващото разпространение на бактериите чрез кръвта може да предизвика ситуация, която изисква приемането на антибиотик орално“, предупреждава педиатърът.

В случай на импетиго, хигиената трябва да се следи изключително внимателно. Ако изберете морето за ваканция, детето трябва да се подсушава незабавно, а банският костюм да се сменя често и всички леки рани да се дезинфекцират внимателно.

Безсъние и нервност – умората е от морето

Истината е, че морето може и да уморява. Това е един от негативите на този тип ваканция. „Децата се уморяват заради комбинацията от два основни фактора: ослепителната светлина на плажа и постоянната физическа активност“, казва педиатърът.

Променя се и ритъмът на сън. „На почивка той може да се измени. В този смисъл планината предлага по-благоприятни условия, тъй като повлиява съня в положителна посока, докато край морето децата стават малко по-раздразнителни и по-често страдат от безсъние. В тази ситуация най-доброто, което може да направите, е да се придържате към установения ритъм на спане, който има детето“, съветва Питари.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа