Дъщеря ми получи първата си менструация

Какво да (не )правят родителите

16 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

 

Първата менструация е събитие, което може да разтревожи и дори да изплаши момичето.
В този момент не е лесно не само за тийнейджърката, но и за майка ѝ: тя е изправена пред важна задача - да разкаже на дъщеря си за промените, които се случват с тялото ѝ, и да ѝ помогне да премине през всички трудности.
Добре е този разговор да се е провел няколко години предварително, но и сега не е късно.
От това какво ще каже майката и как ще се държи тя зависи много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

1. Запазете спокойствие
Първата менструация не е повод за драма.
Няма нужда да изпадате в ужас, истерия или екстаз и спешно да информирате всички роднини, познати и съседи, че дъщерята "е станала жена".
Случилото се е напълно естествено, така че е много важно да го обясните на дъщеря си. Спокойствие и само спокойствие. Това е най-добрият начин да покажете, че менструацията е нормална част от ежедневието.

2. Говорете директно
Това изобщо не е ситуацията, когато трябва да се държите срамежливо, да премълчавате някои факти или да избягвате отговори.
Първо момичето ще реши, че менструацията е нещо срамно, забранено, което не може да се споменава (точно така се смяташе в далечното минало).
Второ, дъщеря ви сега се нуждае не само от морална подкрепа, но и от чисто практическа помощ.
Наричайте нещата с истинските им имена, говорете спокойно и директно, научете момичето как да използва тампони и превръзки.
Накратко, вашата роля трябва да бъде да преподавате и демонстрирате нормалността на случващото се. Това ще помогне на дъщеря ви да се чувства уверено и удобно, да разбере, че нищо лошо не се случва с нея и нейното тяло.

3. Бъдете честни
В тази ситуация е нужна истината и само истината.
Обяснете подробно на дъщеря си какво и защо се случва с тялото ѝ и как това състояние е свързано със здравето и бъдещето ѝ.
Ако все още не сте говорили с дъщеря си за секс и за предпазване от нежелана бременност, не отлагайте. Време да започнете този разговор сега.

По материали на moms.com, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа