3-та седмица на бременността: Таткото определя пола на бебето!

Бебето е голямо, колкото грахово зърно

03 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през третата седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през третата седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да започнете вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

То е вече с големината на грахово зърно.

Третата седмица от бременността е много важна, тъй като оплождането на яйцеклетката се извършва и така започва едно от най-специалните пътувания за всеки родител. Не след дълго ще забележите първите симптоми на бременността, но ще ви отнеме още една седмица, за да разберете, че менструацията е спряла и това може да означава наистина, че носите бебе в себе си.

Въпреки че има много сперматозоиди, готови да оплодят яйцеклетката (около 250 милиона на еякулация, от които около 300 ще достигнат до фалопиевата тръба), само един ще излезе победител и ще успее да премине през външния слой на яйцеклетката, за да я оплоди. Веднага щом това се случи, външният слой на яйцеклетката бързо се сгъстява, за да държи останалите сперматозоиди далеч.

Веднъж оплодена, яйцеклетката започва процес на клетъчно делене, което води първо до зигота (само 0,1 мм в диаметър и 16 клетки), след това до морула (наречена заради приликата си с плода) и накрая до бластоциста, нещо като топка с 58 клетки.

Всичко това се случва само за три дни. След още пет дни клетките започват да се разделят на две групи: външните ще образуват плацентата, а вътрешните ще се превърнат в ембрион.

Чрез фалопиевите тръби яйцеклетката достига до матката в рамките на седем дни и ще остане там през следващите 37 седмици. След като се имплантира, плацентата (временен орган, който доставя кислород и хранителни вещества на ембриона) започва да се развива.

След оплождането ядрата на яйцеклетката и сперматозоида се сливат, като всяко осигурява 23 хромозома със своя собствена генетична надареност. Това означава, че ембрионът през третата седмица от бременността вече има 46 хромозома с генетичната информация, предоставена от всеки родител!

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през третата седмица

Това е ключовата седмица, в която настъпва зачеването. Но все още е твърде рано да видите нещо по-конкретно.

Как тялото ви се променя през третата седмица от бременността

Веднага след оплождането, ембрионът сигнализира за присъствието си на хипофизната жлеза на мозъка и дезактивира менструалния цикъл чрез производството на хормона гонадотропин (GCU). Той от своя страна поддържа високи нива на прогестерон, който е от съществено значение за оцеляването на ембриона и правилното развитие на бременността.

Макар все още да нямате явни симптоми на бременност и все още да не сте успели да проверите дали менструацията ви е спряла, има някои признаци, че всичко върви добре. Някои жени, например, имат леко кървене по време на имплантирането, обикновено незначително. В повечето случаи е рано да се усети увеличаването на размера на гърдите, но има жени, които забелязват и тази промяна.

По-чести прояви обаче са засиленото чувство на сънливост и умора, раздразнителност, промени в настроението и известно усещане за гадене, както и промени във вкуса, често съчетани с по-голяма чувствителност към миризми и обилно слюноотделяне.

Съвети през третата седмица от бременността

Дори да сте само на 3 седмици, не е рано да започнете да мислите за това как да промените вашите навици и поведение към по-добро. Най-вече по начин, който да повлияе положително на растежа на вашето бебе! На първо място трябва да изключите консумацията на някои вредни вещества, като цигари, алкохол и кофеин.

Специалистите препоръчват да се намали ежедневната консумация на чай и кафе, защото по време на бременност се повишава чувствителността към кофеина, а с това скачат и негативните му ефекти върху съня и работата на сърцето.

Ако в къщата има домашни любимци, време е да вземете предпазни и хигиенни мерки, за да избегнете инфекции, които могат да навредят на вашето здраве и това на бебето.

Най-опасна е токсоплазмозата, паразитна инфекция, която може да се предаде при контакт с котешки изпражнения и която предизвиква симптоми, подобни на грип, но може да протече и напълно безсимптомно. Носи обаче сериозни рискове по време на бременност, като спонтанен аборт, дефекти в развитието на плода и проблеми при раждането.

Други домашни любимци, като кучета, птици и костенурки, могат да предават салмонелоза, която, въпреки че не вреди на бебето, може да компрометира здравето на бъдещата майка.

Какво да правите през тази седмица

Ако сте планирали забременяването, напълно нормално е да се изкушавате да си направите тест в този момент. Ако са минали повече от десет дни от възможното оплождане, тестът за бременност може вече да ви даде положителен резултат.

Въпреки това, отрицателният резултат може да не е надежден през този период. Тоест, това може да е фалшив отрицателен тест – например да е твърде рано да откриете или потвърдите бременността. През тази седмица е рано и за ултразвук.

И нещо любопитно

Шансовете да имате близнаци са 3,5 на 1000 процента, като това нараства до 1 на 38, ако сте на лечение, при което се стимулира плодовитостта.

Яйцеклетката винаги съдържа X хромозома, а сперматозоидът може да съдържа X или Y, така че бащата е този, който определя пола на бебето.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа