Безсъние по време на бременност

Кои са основните причини и как да разрешите този проблем

Снимка: Shutterstock

„Почивайте сега, защото когато бебето се роди, няма да имате възможност“. Това е наистина добър съвет, но много жени имат проблем, защото страдат от безсъние по време на бременността.

Очакването да станете майка носи много емоции, но и мисли за бъдещите отговорности. Затова е съвсем нормално всички тези тревоги да ви навестят именно през нощта. Особено през първия триместър, когато новото ви състояние е наистина ново за вас.

Какви са възможните причини?

Нервност

Трепетното очакване на бебето не означава, че не се страхувате от новата си роля и дори от самото раждане. Така че има за какво да мислите и се притеснявате, което ви прави по-нервни от обичайно.

Не намирате правилната поза за сън

Отглеждането на друг човек в корема води до много структурни промени в тялото, което може да означава, че нормалните ви пози за сън вече не са ви така удобни. Например, ако предпочитате да спите по корем, може да не успеете да правите това с напредването на бременността. И да заспивате все по-трудно, докато най-после откриете удобна позиция.

Болки в гърба

Жените с наднормено тегло и тези, които са имали болки в гърба по време на предишна бременност, са изложени на по-висок риск от този проблем. Което определено не се отразява положително на качеството на съня.

Хормонални колебания. Тялото ви претърпява драстични промени по време на бременността, за които са виновни хормоните. Пак те са виновни и за безсънието.

Често уриниране

Промените в определени хормонални нива могат да доведат до по-често уриниране, което може да ви буди по няколко пъти през нощта.

Киселини в стомаха и лошо храносмилане

Те са често срещан проблем по време на бременността. Причината е в „наместването“ на бебето в корема и „избутването“ или притискането на вътрешните органи.

Сънна апнея

Това е състояние, при което спирате да дишате за момент няколко пъти през нощта. То също може да доведе до често събуждане.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа