Кои са най-честите неразположения по време на бременността

Гаденето е само едно от неудобствата през деветте месеца

26 април 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Гаденето е може би най-разпространеното и популярно неразположение по време на бременността. То обаче не е единственото.

Ако сте бременна за първи път, би било добре да знаете и какво още евентуално може да ви причини дискомфорт, но не бива да ви плаши.

И ако за киселините, болките в гърба и подутите крака сте чували и чели, то има други състояния, които вероятно ще ви изненадат или пък ще се срамувате да говорите за тях.

Снимка: Shutterstock

Хемороиди – няма нищо срамно

Това е едно от неприятните неща, които може да ви се случат или обострят по време на деветте месеца. В повечето случаи не става дума за нещо опасно, но ако ви притесняват и създават дискомфорт или болки, непременно се консултирайте с лекаря си.

По време на бременността те най-често са причинени запек, хормонални промени или натиска, упражняван от бебето върху ректалните вени. Употребата на лекарства (включително кремове) и по-конкретно тези на кортизонова основа, не се препоръчва.

Това състояние обаче може да се повлияе чрез хранителния режим, като се консумират повече храни, богати на фибри (плодове и зеленчуци, бобови и зърнени храни), които да подпомагат добрата перисталтика. Трябва да се ограничат пикантните и твърде люти ястия, които обострят състоянието. И да се приемат повече течности.

Практикуването на ежедневна физическа активност (дори по-дълга разходка) стимулира кръвообращението и предпазва от подобен проблем. Освен това е препоръчително да се обърне по-голямо внимание и на интимната хигиена, като за почистване се използват хладка вода и влажни кърпички, а не тоалетна хартия, която колкото и да е мека, може да раздразни.

Пъпки и акне като в пубертета

При много жени по време на бременността кожата на лицето се изчиства и буквално заблестява. При други се появяват пигментни петна, които след раждането изчезват. Има и трети вариант, който е най-дразнещ. По лицето избиват ужасни пъпки и акне, сякаш жената кара втори пубертет.

В повечето случаи виновни са хормоналните промени, които стимулират мастните жлези и така провокират появата на черни точки, пъпки, повишено омазняване.

Спасението е лицето да се почиства редовно, но вече с продукти, насочени към такъв тип кожа и проблем. Важно е козметиката, която ще се използва да не бъде агресивна, да поддържа естественото рН на кожата, да не дразни и да овлажнява, тъй като дехидратацията е чест проблем в този период.

Добрата новина е, че най-вероятно след раждането и преустановяването на кърменето, кожата на лицето ще се изчисти отново.

Снимка: Shutterstock

Дихателни затруднения

Обикновено се усеща като задух, дори при липса на физическо усилие. Причините са многобройни. Но на първо място стои действието на прогестерона.

Освен това колкото повече расте бебето, толкова по-голяма става матката и се издига нагоре, упражнявайки компресия върху белите дробове. По този начин те са ограничени и не успяват да се разширят напълно по време на дишане.

Този проблем е изключително досаден за бъдещата майка, но няма кой знае какво да се направи. Ако почувствате затруднения в поемането на въздух, просто спрете и опитайте да регулирате дишането си, след което продължете.

И бъдете спокойни – това не влияе на състоянието на бебето, което продължава да получава необходимия му кислород през плацентата.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа