Защо трябва да се следят нивата на желязо по време на бременността

Дефицитът на този елемент може да стане причина за спонтанен аборт

07 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Учени доказаха, че всеки пети човек в света страда от недостиг на желязо в организма. А по време на бременност този дефицит нараства. За съжаление, именно това може да се окаже и една от причините за спонтанен аборт. И всъщност точно затова лекарите проверяват и следят за нивата му в организма на бъдещата майка.

Защо желязото е толкова важно за бременната

Заболяванията на щитовидната жлеза и дефицита на желязо у бъдещата майка водят до влошаване на здравето на бебето. Специалистите съобщават, че това дори може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Желязото е важен елемент за всеки организъм, необходим е за работата на тиреоидната пероксидаза, която оказва влияние върху здравото състояние на щитовидната жлеза.

По време на бременност женският организъм трябва да произведе определено количество хормони, за да може мозъкът на плода да се развива правилно. Това е най-важно в началото на бременността, когато детето няма все още своя щитовидна жлеза.

Какво казват учените по този въпрос

За да докажат със сигурност важността на желязото за човешкия организъм и особено за този на бъдещите майки, учените са изследвали бременни в първия триместър. Те измерили количеството на феритин в кръвта, който показва недостига на желязо в организма.

В резултат 30-35% от изследваните показали, че бъдещите майки страдат от недостиг на желязо. Лекарите препоръчват на всички бременни да следят внимателно нивото си на желязо в организма и при нужда да се обърнат към специалист.

Коментари
Последни видеа