5 болести, които идват с минусовите температури навън

Как да се подготвим за тях

15 февруари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Когато температурите навън паднат под нулата, обмяната на веществата се забавя, забавят се и всички процеси в тялото.
Не само мечките се готвят за зимен сън. И човешкият организъм реагира на студа, като „включва“ в работа всички органи и системи на пестелив режим.

Често се чудите защо спите до по-късно, нямате тонус, мъчи ви главоболие, носът сълзи като развалено кранче, устните се напукват, а кожата стои суха и неприятно опъната. Всички тези несгоди се дължат на студа.

1. Нямате сили

Не може да се вдигнете от леглото сутрин, нямате тонус и енергия за нищо. Виновен е дефицитът на витамини.

Решението: В студа ви е нужна повече енергия, за да поддържате нормален топлообмен и да набавите за организма хранителни вещества, които ще го защитават.
Пийте комбинирани витамини. С храната едва ли ще си набавите цялата палитра.
Според нормите на Световната здравна организация на ден са ви нужни 5 различни порции пресни плодове и зеленчуци – всяка от по 200 грама.Трудно постижима цел.
А за ноктите, косата и кожата имате нужда от рибено масло. С него най-лесно набавяте полезните омега-3 мастни киселини.

2. Носът е запушен или сълзи

Когато човек вдиша леден въздух, лигавицата на носа се раздува и отича, защото капилярите се разширяват под напора на топлата кръв. Тя обикновено работи като “вътрешен климатик” на тялото и опитва да го затопли. Набъбналата лигавица запушва ноздрите и дишаме трудно.
Ниските температури стимулират образуването на слуз, но като всяка друга течност, тя става по-гъста, щом градусите паднат под нулата. Носът се пълни със секретите, които заради ниските температура се сгъстяват. При едни това е по-изразено, при други – не. Проблемът се решава, щом влезем на топло.

Решението: Увийте се с шал, а на главата задължително сложете топла шапка. Науката отдавна е доказала, че 30 процента от запасите на тялото от топлина „излитат“ през голата глава.

3. Събужда се студовата мигрена

Всеки, който страда от главоболие знае, че ниските температури навън отключват пристъпите. Особено, ако човек е с мигрена. При нея обикновено боли само половината от главата. Причината все още не е напълно разгадана от науката. Но е сигурно, че студът е провокиращ фактор и мигренозният пристъп се отключва след продължителен престой на минусови температури.

Решението: Стойте на топло в къщи, когато температурите са много ниски. Ако се налага да излезете, не оставайте дълго, особено, ако има вятър.
Главата задължително да е защитена с шапка и шал.

4. Кожата изсъхва още повече

Сухата кожа през зимата изсъхва още повече. Кръвоносните съдове се свиват и кръвта циркулира по-мудно и по-бавно доставя кислород и хранителни вещества, а обменните процеси се забавят. Това на практика забавя производството на мазнини.
В дома и в офиса отоплението допълнително изсушава въздуха. Той също "пие" от влагата на кожата.
В резултат на това тя изсъхва, покрива се с лишеи и често се бели. Най-чувствителни към студа са устните.

Решение: Използвайте хидратация и специални серии кремове за защита от медицинската козметика.

5. Сърбящи пъпчици издават студовия дерматит

Млади и по-саби жени често стават жертва на неприятна „зимна“ болест – студов дерматит. Щом излязат навън в мразовитото време, ситни червени пъпчици плъзват по бузите и челото им. Обривът наподобява ужилено от коприва и страшно сърби.
Науката няма отговор защо се случва това – студът не е алерген. Вероятно обаче ниските температури са причина за необичайни връзки между белтъците и провокират реакции в имунната система, подобни на алергичните.

Решението: Топли дрехи от няколко слоя. Термо бельо и по-кратък престой навън, когато температурите са под нулата.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа