5 признака, че раждането предстои

Бебето се ражда, когато е готово, а дата не винаги съвпада с термина

10 август 2022 г.

Снимка: Getty

Бъдещите майки са сигурни, че раждането започва, когато им изтекат водите – като на кино. Във филмите обикновено показват това: първо локва, после контракции.
В живота не повече от 10% от ражданията започват с изтичане на вода. Обикновено амниотичната течност се излива, когато шийката на матката вече е отворена на 4-5 сантиметра, което означава, че контракциите са в разгара си.
Но ако изтеклите води на са индикатор, тогава по какви други признаци може да разберете, че раждането предстои?

Отговор дават акушерката Лесли Гилкрист и дулата Ема Армстронг.

Червата се прочистват
Разбира се, в болницата ще направят клизма (въпреки че можете да я откажете), но тялото ви само разбира от какво се нуждае. Няколко дни преди раждането ще забележите, че тичате до тоалетната по-често. 
„Смята се, че по този начин тялото изпразва червата, което позволява на матката да се свие добре по време на раждането“, казва акушерката.

Тапата се отделя
Бучка слуз с кървави съсиреци се отделя и излиза цяла или на парчета. Това е сигурен знак, че тялото се подготвя за раждане. Няколко часа или няколко дни след нейното излизане раждането започва.

Безсъние
Проблемният сън се дължи не само на нарасналия корем, който пречи и защото бебето в него е объркало деня с нощта и устройва “дискотеки“. Експерти казват, че безсънието в късните етапи на бременността подготвя жените за безсънни нощи с бебето.

Чувство на тревожност

Ако не можете да се настаните удобно, колкото и да се опитвате, това може да е знак, че раждането ще започне скоро. Докато се опитвате да застанете в по-удобна поза, може да почувствате, че движенията и позицията на бебето се променят. Във всеки случай такова състояние е повод за непланирано посещение при лекар.

Болка
Болка в гърба или спазматична болка, както по време на менструация, е друг симптом. Често няколко дни преди раждане, много жени получават фалшиви контракции.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа