6 признака, че прекалявате с кафето

Ароматната напитка може да е виновна за редица неприятни усещания

03 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

На всеки от нас кофеинът влияе по различен начин, пише heroine.ru. Ситуацията е подобна както при алкохола - някои се напиват от чаша вино, а други могат да довършат бутилка, без да забележат. За хората, които работят в офиси, почивките за кафе, както и сутрешния навик да се будят с него, могат да доведат до това, че да не забележат кога са предозирали. Ето няколко признака, че в организма ви вече има твърде много кофеин:

1. Боли ви главата
Въпреки че кофеинът влиза в състава на много лекарства против главоболие, трябва да контролирате употребата му. Предозирането с кофеин може да предизвика тип болка, която възниква от прекомерната употреба на лекарства, в които се съдържа той - наричат я болка на отскока. Ако страдате от хронична мигрена или просто периодично внезапно ви заболява главата, това може да е признак да ограничите кафето. 

2. Проблеми със стомаха
Кафето дразни стомаха и провокира киселини. Освен това стимулира централната нервна система, поради което организмът произвежда твърде много стомашен сок. Дори и на тези, които нямат проблеми с храносмилателния тракт, се препоръчва да не пият кафе на гладно. Силната любов към кофеина може да доведе до гастрит и други стомашни проблеми.

3. Тревожни сте
Заради кофеина организмът освобождава хормона на стреса - кортизол. Когато сте спокойни, той ободрява, но, ако сте изморени или превъзбудени от друго, може да предизвика безпокойство. Прекалено многото кофеин с времето пренатоварва нервната система и води до хроничен стрес. Ако чувствате, че последно време сте тревожни, опитайте да замените кафето с други напитки.

4. Спите лошо
С възрастта организмът започва все по-бавно да преработва кофеина. Преди десетина години чаша лате може по никакъв начин да не се е отразявала на съня ви, но сега би могла да се окаже твърде осезаема за нервната система. Така че ако имате проблеми със съня, обърнете внимание и колко кафе пиете през деня.

5. Имате сърцебиене
Това е още един резултат от въздействието на кофеина върху централната нервна система. В умерено количество кафето е безопасно, но, ако чувствате, че сърцето ви хлопа без причина, не е изключено за това да е виновна ароматната напитка. Това усещане възниква, когато сте в спокойно състояние, и може да продължи през целия ден.

6. Посещавате тоалетната по-често от обичайното
Кофеинът действа като лек диуретик, но някои хора могат да се окажат особено чувствителни към него. Ако започнете да ходите до тоалетна по-често от обичайното, опитайте да се ограничите от употребата на кофеинови напитки.

Коментари
Последни видеа