Бебето вижда и чува. От кога

Най-важните етапи от развитието на сетивните му органи

02 август 2022 г.

Снимка: Getty

Някои майки започват да говорят на корема си веднага щом видят положителен тест за бременност.
Други не разбират защо е необходимо това и го смятат за глупост. 

Наистина ли детето започва да чува много преди да се роди?
Кога наистина започва да вижда?

Ето отговора на различни специалисти.

Слухът 
Слуховият апарат на ембриона се формира до 14-та седмица на бременността. След още две седмици той започва да функционира и нероденото дете проявява реакция към звук.
Следователно отговорът на много често срещания въпрос, по кое време детето започва да чува е: много преди раждането си.
Учените твърдят, че в утробата има отлични условия за това - стените на корема и плацентата предават звуци със сила 30 децибела, което означава, че плодът може да чуе дори тиктакането на стенния часовник в дома.
Амниотичната течност донякъде заглушава външните шумове, но това не пречи на бебето не само да чува гласове, но и да различава тяхната интонация.
То харесва спокойна реч, ненатрапчиви звуци и приятни мелодии със средна сила на звука. И категорично не обича остри викове и силна музика. 
Докато е в утробата, то най-добре възприема нискочестотни звуци, например мъжките гласове. Затова е много важно не само мама, но и татко да общуват с бебето по време на бременността.
А под каква форма да го направите – ще му пеете песни, ще му разказвате впечатления, ще описвате света около него, ще му казвате колко го обичате и, че го чакате – това всеки родител решава сам.

Снимка: Getty

Дали новороденото чува
Първият аудиологичен скрининг се прави още в родилния дом. И още на този етап се установява рискът от глухота.
Вторият етап от скрининга се извършва по време на рутинен преглед на 1, 4 и 6 месеца с помощта на звуков тест. 
През първите три дни от живота, докато във вътрешното ухо на бебето има течност, то практически не чува нищо.
В бъдеще слухът се развива интензивно и до месец то започва да различава някои звуци, а от 9-12 седмица може да определи откъде идват.
Много родители смятат, че детето се нуждае от пълна тишина по време на сън. Всъщност, дори по време на бременността, то непрекъснато чува шума от „работещите“ органи на майката, включително биенето на сърцето.
Ето защо, когато спи, абсолютно не е необходимо да ходите на пръсти и да говорите шепнешком. 
Разбира се, не отивайте и в другата крайност: да гледате телевизия със спящо дете в скута.
Обикновено бебетата са изключително чувствителни към околната среда. Те се стряскат не само от силни и остри шумове. Могат да се уплашат и да се разплачат от доста спокойни, но неочаквани звуци. И това е напълно естествено. То е показател за нормалното развитие на слуха

Снимка: Getty
Реакция на реч
С течение на времето детето свиква със звуците около себе си и вече не реагира толкова остро на тях.
До втория месец то показва ясна реакция на темпото на говорене и неговите конвулсивни реакции се заменят със съзнателни. На този етап на развитие новороденото слуша с удоволствие спокойна разговорна реч, отговаря с усмивка на нежни думи, от време на време с очи се опитва „да открие“ източника на гласа.
За да развиете слуха му, четете редовно приказки и стихчета, включете ритмични песни или класическа музика, говорете повече с него – това никога не е излишно.

Как се формира зрението
Развитието на очите в ембриона започва през втората седмица от бременността: по това време се появяват очни мехурчета и до края на първия месец бъдещите очи имат лещи и започват да се формират техните съдови мембрани.
През третия месец се развиват очните камери, склерата и клепачите на плода.
Към момента на раждането то има формирана пълноценна зрителна система. Но все още не знае как да я използва.

Снимка: Getty
Кога новороденото започва да вижда
Децата започват да виждат веднага след раждането, въпреки че много проучвания доказват, че по това време зрението е замъглено. Първоначално детето вижда само големи предмети на разстояние не повече от половин метър - приблизително на това разстояние от очите му по време на хранене е лицето на майката.
През първия месец сетивата, включително зрението, правят огромен скок. Мозъчните структури се развиват бързо и невронните връзки се формират активно.
Въпреки факта, че новородените са обезпокоени от ярката светлина, стаята, в която детето прекарва по-голямата част от времето, трябва да бъде добре осветена. Приглушената светлина с нищо не помага за правилното развитие на зрителните функции.
Новороденото все още не може да координира погледа си, така че „блуждаещите му“ очи не трябва да плашат родителите.

Детето се опитва да оцени ситуацията както хоризонтално, така и вертикално. А това създава усещането, че очите му гледат в различни посоки.
Не по-късно от два месеца след раждането движенията на двете очи стават координирани. Ако това не се случи до 8-та седмица, е необходима консултация с офталмолог, (за да се предотврати страбизъм).
Първоначално малките деца виждат света черно-бял. Ето защо, вместо с цветни играчки, можете да забавлявате детето си с черно-бели картинки с големи детайли.

Визуалната памет
На два месеца детето не само фокусира очите си върху предметите, но и започва да различава цветовете.
Първото, което открива за себе си, е оранжево, жълто, червено (до пет месеца към тях ще се добавят зелено и синьо, а възприемането на цялата палитра от цветове и нюанси окончателно ще се формира едва след две години).
Развитието на зрителната система върви ръка за ръка със самопознанието на детето.
На четвъртия месец бебето започва активно да разглежда ръцете си, играчките, които държи, доближава ги до очите си, а след това ги отдалечава.
На тази възраст се активира зрителната памет. Когато детето изследва нещо, лицето му става сериозно: то запомня предмети, като ги разглежда. Визуалната памет влияе върху мисловните процеси и създава перспективи за последващото му психофизиологично развитие.
До шест месеца детето развива идеи за разстоянието. Често греши в преценката особено при триизмерно възприемане на обекти и предмети. И до 8-12 месеца, когато започне да пълзи или дори да ходи, се научава да преценява точно разстоянието до отдалечени обекти.
Формирането на зрителната система и промените в зрението продължават до четиригодишна възраст, когато то придобива същата функционалност като при възрастен.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа