Болки по време на растеж

Защо се получават и налага ли сe лечение

04 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Болките в мускулите, свързани с растежа, може да атакуват детето в различни възрасти - както на тригодишна възраст, така и в юношеството.
Защо се случва това и какви мерки могат да вземат родителите, разказва педиатърът д-р Олга Татаркина.

Случват се и на 3, и на 14 години

Детето се събужда през нощта от болка в краката. Най-често това се случва във възрастта от шест до единадесет години, но и тригодишно може да се оплаче от подобен дискомфорт.
По време на растежа болките обикновено са в мускулите на краката. Появяват се обикновено вечер или по време на сън през нощта и може да са толкова силни, че да събудят детето. Но може и да са съвсем слаби. 
До сутринта болезнените усещания обикновено изчезват безследно. Те не пречат на малчугана да бяга и скача, както обикновено, и дори да спортува.
Може да има няколко пика, в които те са по-изявени: на 3 до 4 години, след това около 6-ата година и в периода на юношеството - на 11-14 години.
Причините за появата им е нарастването на костите и напрежението в сухожилията и мускулите.
Както вече става ясно от името на симптома, през периода на активен растеж на детето, с бързо увеличаване на дължината на костите на краката, мускулите и сухожилията се разтягат. Именно това провокира болката.
Тя се явява най-често няколко дни, след като хлапето е било физически активно – например, ако е бягало или скачало интензивно и то продължително време.
Ако родителите забележат връзката между тренировката и появата на болка в краката или ръцете, си струва да обсъдят това с треньора. Може би ще е разумно да се намали малко физическото натоварване, но не е разумно детето да се отказва от спорта.

Снимка: Guliver / Getty
Болят предимно краката

Болката се появява главно в краката, бедрата и коленните стави. По-рядко в ръцете. Тя може да е силна, да събуди детето през нощта и да се явява няколко пъти седмично. При други е по-слаба. Когато темпът на растеж се забави, болките стихват.
Обикновено болят и двата крака - най-често в предната горна част на бедрата, отзад в зоната под коленете и по мускулите на прасеца.

Не се налага лечение

Когато болката се появи внезапно през нощта, и родителите , и детето са уплашени. Първо, трябва да успокоите детето. Обяснете му, че нищо страшно не се случва. Повечето се успокояват с лек масаж на краката, бедрата. Можете да използвате електрическа възглавничка, за да затоплите мястото. Ако болката продължава след това, дайте ибупрофен в доза, според възрастта.
Някои деца изобщо не изпитват болки при растежа. Момичетата по-рядко страдат в сравнение с момчетата.

Кога трябва да търсите лекар 

Много ортопедични заболявания могат да бъдат маскирани като болки на растежа. Ако детето се оплаква от болки в ставите (коляно, тазобедрена става), се консултирайте с лекар. Трябва консултация и ако болките са само в единия крак и детето започне да накуцва, а температурата му се повиши. Тревожно е, ако на фона на болката то е постоянно уморено, сънливо, раздразнително, ако апетитът му изчезне, а теглото се понижи. Това налага спешна консултация.

Мона Василева
 

Коментари
Последни видеа