Децата, които играят с кал и пясък, са по-здрави

Различни проучвания доказват, че измърсените до уши малчугани, са с по-стабилен имунитет

28 януари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Мечтата на почти всяко дете – да се рови на воля в пясъка, да прави „кюфтета“ от кал и изобщо да се омърля до ушите, без никой след това да не му се скара.

Не така мислят повечето майки, които предпочитат наследникът им да бъде чист и спретнат. Е, може и леко нацапан, но не и чак в такава степен.

Оказва се обаче, че и от мръсотията под ноктите има полза. И то голяма.

Доказват го учените.

Защо има смисъл

Детството се състои не само от тихи и „безопасни“ игри у дома, но и от преживявания и свобода, които карат децата да експериментират колкото е възможно повече.

Това е напълно нормален механизъм и период, през който минават почти всички малчугани.

Дори и родителите им, когато са били деца, нищо че сега изпадат в ужас при вида на калното лице, което ги гледа с обожание.

За едно дете хаосът често е синоним на забавление, дори мама и татко да не са винаги на същото мнение.

Различни проучвания показват, че в мръсотията всъщност няма нищо страшно. Нещо повече – има доста ползи.

Какви са плюсовете на калните ръце и лице

Психиатърът Мария Джулия Карвалио и писателят Ричард Лийв се заемат да изследват онези детски игри, които включват мръсотия, пясък, пръст и други природни елементи.

След като наблюдават и интервюират над 3000 семейства с малки деца, те откриват, че децата, на които този тип игри са позволени, са по-здрави и с много по-стабилна имунна система, от онези, които живеят далеч по-стерилно.

Подобно изследване правят и американски учени, които стигат до същия извод.

Оказва се, че досегът с природата и микробите, бактериите и другите опасности, които има в нея, създават естествен щит, който предпазва децата от различни заболявания.

Според друго изследване, публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology, имунната система на децата, изложени от ранните години на цяла поредица от „чужди“ организми, получава възможност да ги опознае и разпознава, за да започне да защитава децата.

От психологическа гледна точка, играта в калта е много забавна и креативна, което пък развива въображението и нестандартното мислене.

Разбира се, това не означава детето по цял ден да се рови в калта и пясъка, но не го възпирайте, когато реши да прави това, а си спомнете колко забавни са били и за вас тези моменти.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.