Домашният любимец ревнува бебето. Ами сега

Имате ли полезен ход, какво смятат специалистите

09 август 2022 г.

Снимка: Getty

Когато домашият любимец е единствен и център на вниманието в къщата, всяка промяна в ежедневието му предизвиква безпокойство в животното. Появата на бебе в семейството за него е стрес.

Как ще се държи животното, няма ли да представлява опасност за бебето, какво да правим, ако го обземе ревност? Има ли повод за притеснение за младото семейство, ако кучето или котката се въртят около кошчето и подозрително душат и гледат към бебето.
Отговор дават психолози,

Бебето може да пипне зараза от четириногото

Не се страхувайте. Експертите са сигурни: ако правилно се грижите за животното, спазвате хигиената, тогава няма как то да пренесе зараза.
Освен това микробиолозите твърдят, че съжителството с домашни любимци повишава имунитета. Децата, които от ранна възраст живеят заедно с куче или коте, боледуват по-малко.

Домашният любимец ще ревнува бебето
Има случаи (макар и рядко), когато котки или кучета започват да се държат агресивно към бебето. Това обикновено се дължи на грешки в поведението на стопаните. Ако те обръщат прекомерно и неразумно много (от гледна точка на животното) внимание на бебето, ако непрекъснато го удрят по носа, когато се опита да погледне по-отблизо новия член на семейството, животното страда. То може да развие невроза, а оттам и агресия.

Снимка: Getty
Как да сприятелим домашния любимец с детето
Важно е да ги запознаете от първия ден.
Запомнете: едно животно е в състояние да защитава и да се грижи за бебето, ако собствениците незабавно го уведомят, че това е човешко малко новородено.
Още първия ден от изписването му от болницата (под ваш надзор и контрел), позволете на кучето или котката да го опознаят. Говорете на животното, обяснявайте му. Тогава то ще защититава новороденото бебе на ниво инстинкт.

Важно!
Възрастните определено трябва да наблюдават комуникацията на деца и домашни любимци. Дори, ако тези отношения са стабилни и децата вече са пораснали.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа