И за него часовникът тиктака

На коя възраст за мъжа е най-подходящо да стане баща

16 септември 2022 г.

Снимка: Getty 

Мъжът физиологично има способността да стане баща на почти всяка възраст, докато репродуктивната възраст на жената е ограничена. Следователно фразата „и часовникът тиктака“ обикновено е адресирана само до потенциалното майчинство.
За мъжа обаче далеч не всичко е толкова просто. И за него има възрастови периоди, които са най-благоприятни за бащинство.

„Най-благоприятно е той да стане баща около  25-годишна възраст. До този момент хормоналният фон е напълно установен. "Подходящият"  период продължава до около 40 години“, ​​обяснява д-р Андрей Дмитриев, уролог-андролог, специалист в Института по репродуктивна медицина.
И още нещо: репродуктивното здраве зависи от много фактори, така че за някои дори на 30 години може да се окаже проблем да станат бащи. 
Научно доказан факт е, че колкото по-възрастен е мъжът, толкова по-бавни са неговите сперматозоиди. И ако има лоши навици - тютюнопушене и алкохол - това също уврежда репродуктивните клетки.

Има и други фактори, които могат да намалят шанса му да стане баща – например, възпалителни заболявания и прекомерна физическа активност.
Прегряването в областта на половите органи също е крайно нежелателно. То може да се случи от навика на мъжа да ходи на сауна и дори от обичайното отопление на седалките на колата.

„Мъжът също трябва да се подготви, когато реши да става баща. Поне 3 месеца предварително трябва да се откаже от лошите навици и други фактори, които влияят неблагоприятно на спермата. През този период настъпва пълно обновяване и узряване на сперматозоидите, готови за оплождане, обяснява специалистът.

 

 

Коментари
Последни видеа

Капани за щастие

05 февруари 2023 г.