Как да облечем децата, които спортуват на открито

В топлото време това не е проблем, но в студените месеци има някои особености, които е добре да знаем

23 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

В затворените спортни зали и центрове, в басейните и дори на ледените пързалки на закрито, обикновено правилата за облекло са ясни. А и децата имат възможност преди и след тренировка да сменят своите дрехи, което им помага да се аклиматизират към времето навън, след като приключат. Не така обаче стои въпросът с децата, които тренират на открито. В топлото време това не представлява проблем, но в студените месеци има риск от настинка, ако не се вземат нужните мерки.

Какво трябва да знаете, за да не се стига до такива неприятности? Спортът на открито е много полезен, тъй като децата са на свеж въздух, но за да се предпазят от евентуални заболявания, те трябва да бъдат облечени правилно. Какво означава това?

Като зелка

Звучи малко като бабин съвет, но е изключително полезен и практичен. Става дума за обличане с много слоеве дрехи, което позволява на детето да се съблича и облича според външната температура и интензивността на тренировката. В края на по-сериозна тренировка например, то може да се окаже и по къс ръкав, което в никакъв случай няма да му навреди, тъй като бързо ще се облече.

Снимка: Shutterstock

Винаги с дреха за подмяна

Не е необходимо да детето да се преоблича от главата до петите след тренировка на открито. Достатъчно е да смени потната тениска, която да не залепне и изсъхне върху гърба му. Останалите дрехи няма нужда да подменя. А една резервна тениска в сака не отнема много място.

С подсушена коса

Косата се подсушава не само след плуване, а след всяка тренировка, дори и тази на открито. От физическото натоварване е напълно възможно детето да се е изпотило в областта на тила. Ако не подсуши главата си и не сложи шапка, която да запази топлината, много лесно може да настине и се разболее. Така че една малка памучна кърпа за такова забърсване винаги трябва да има в сака му.

Снимка: Shutterstock

Специални дрехи

Много подходящи за тренировки са дрехите от дишаща материя, които не запотяват и не задържат влагата. Термобельото и термочорапите са други полезни части на облеклото, които са леки върху тялото, а в същото време предпазват най-уязвимите части. За екипите, необходими по време на самите тренировки, няма да говорим, тъй е ясно, че без тях не може.

Свободни дрехи

Дрехите, които са плътно по тялото, не са подходящ избор. От една страна те пречат на движенията, а от друга – не държат топло, тъй като възпрепятстват нормалното кръвообращение. Затова – навън с колкото може по-свободни дрехи. Те държат по-топло.

Леки якета, предназначени за студ

Те са много леки, но са проектирани да издържат на дъжд, вятър и минусови температури. Което ги прави изключително практични за тренировки. Много по-удобни и полезни, от дебелите пухенки.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа