Как "фоновата телевизия" влияе на детското развитие

Мнения на специалисти

17 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

"Ама детето не обръща внимание на телевизора! Даже не се заглежда!" А защо просто не го изключите? Дори като фон пречи на развитието на вашето дете!
"Не мога да стоя на тихо." Ако имате малко дете у дома, няма да е тихо. Изключете телевизора!
"Аз си гледам, то си играе до мен тихичко!" А защо не играе с вас?
Отглеждането на малко дете не е лесно и никога не е било. Положете усилия в първите три години от живота им и ще видите, че всяка игра си е струвала. Всяка песничка се е запечатала и всяка дума е останала в съзнанието на детето. Това са размисли на логопеда Ива Александрова по темата за фоновия шум от телевизора, който бръмчи в почти всеки дом.

Тя илюстрира твърдението си с новина от abc7 - че според проучване на университета в Джорджтаун децата под 24 месеца са изложени на пет часа и половина фонов шум от телевизора дневно.

Може ли този шум да повлияе на развитието на детето?

Знаем, че гледането на твърде много телевизия не е добре за развитието на малко дете. Но какво ще стане, ако телевизорът е просто включен на заден план и никой не го гледа?

Това е въпрос, поставен от изследователи от Масачузетския университет и Университета на Уисконсин. Психологът д-р Хедър Киркорян анализира дали отвличането на вниманието от телевизора влияе върху взаимодействието между родител и дете по време на игра. Открива, че „фоновата телевизия“ не просто пречи на съсредоточаването, а има негативно влияние на общуването с детето.

Киркорян се пита дали родителите са внимателни и съсредоточени и активно ангажирани, или са по-разсеяни и по-слабо ангажирани с играта с децата си? „Интересуваше ни също и колко често те разговарят с децата си, колко думи всъщност чуват децата.“ За изследването Киркорян наблюдава родители с деца на възраст от 1 до 3 години, взаимодействащи в игрална зала за един час. Половината време телевизорът излъчва програма за възрастни - ситком или риалити шоу. През другата половина от времето телевизорът е изключен.

„Открихме около 20% спад в броя на думите, които родителите казаха на децата си, когато телевизорът беше включен, в сравнение с когато беше изключен“, каза Киркорян. При включения телевизор също така родителите  реагират по-бавно на детето си, намалява тяхната активност в играта с най-малките.

Специалистът предполага, че това може да доведе до отрицателни резултати за децата по-късно, защото, както казва тя, „колкото повече различни думи чуват децата, толкова по-богат е речникът им в бъдеще.“

Коментари
Последни видеа