Какво става с тялото ни, ако заспиваме в 22 ч.

Ето какви конкретни здравословни ползи ни носи ранното лягане

07 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Ранното заспиване крие редица ползи и много хора го практикуват.

Колкото и да сте заети, опитайте да си налагате да си лягате по-рано.

Учените са установили, че 22 ч. е идеалното време а заспиване. Ето защо!

1. Възползваме се максимално от качествен сън.

Когато си лягаме рано, извличаме максимума от ползите на съня. Всички знаем, че сънят е разделен на цикли, но знаете ли, че най-спокойният и качествен сън е между 22 ч и 2 ч. сутринта. Ако искате да сте отпочинали, това е най-доброто решение.

Според проучванията ранното заспиване има още една важна полза – помага ни да спираме негативните мисли, които имат лошия навик да ни нападат късно през нощта и да ни държат будни часове наред.

2. Тялото ни е във форма

Когато се намираме в цикъла на дълбок сън, тялото ни се лекува, като произвежда хормони за растеж и възстановяване. Тази решаваща дейност ще гарантира, че ще сме в най-добрата форма за следващия ден.

За да започне отделянето на растежен хормон, сънят трябва да е дълбок, като първият пик в пулсово секретираните „порции“ HGH е към 1 ч. през нощта, което означава, че за да хванем „първия влак“ на растежния хормон, трябва да си легнем преди 23 ч. вечерта.

3. Нивото на стрес пада

Недоспиването е изключително вредно. Прави ни изнервени, уморени, разсеяни. Значително се повишават нивата на хормона на стреса кортизол в тялото, което ни кара да се чувстваме тревожни и определено се отразява негативно на здравето ни.

По-ранното заспиване, което обхваща и по-дългите периоди на дълбок сън, може да контролира нивата на кортизол. Това от своя страна ще ни осигури чувство на презареждане и бодрост през деня.

4. Намалява се рискът от болести

Според проучванията хората, които заспиват по-рано, са по-здрави в сравнение с тези, които работят нощни смени или са „нощни птици“.

Най-честите заболявания на вечно недоспиващите си са диабет тип 2, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Имунната система като цяло спада и следователно по-лесно се разболяваме.

5. Спомага за по-добър контрол на емоциите

Когато сме се наспали, умеем по-добре да владеем собствените си емоции, но и също така ни помага и да разбираме емоциите на другите.

Хората, които спят достатъчно, обикновено са по-щастливи.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа