Лошото настроение ни прави недоверчиви

Дори другите да нямат нищо общо с нашия негативизъм

05 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Лошото настроение влияе на склонността ни да се доверяваме на другите и отрицателните емоции, които изпитваме, влошат общуването ни с хората. Това твърдят изследователи от университети в Цюрих и Амстердам в публикации на своите изследвания, пише medikforum.ru.

Учените търсели отговор на въпроса до каква степен случайните събития влияят на поведението ни в обществото и готовността да се доверяваме на други хора. Изводът: лошото настроение намалява доверието в другите.

В своя експеримент специалистите задействали „методът за заплаха от шок” - провокация на тревожно състояние, в случая чрез насочен пистолет. При това напрежение доброволците трябвало да вземат решение за разпределяне на финанси и теглене на заем. Те трябвало да направят това и в нормално състояние, когато не са били подложени на неприятната заплаха.

Резултатът: на хората, които били под стрес и изпадали в лошо настроение заради насочения към тях пистолет, много по-често бил отказан заем поради липса на доверие към кредитополучателя.

Друго изследване на мозъчната активност чрез ядрено-магнитен резонанс пък е показало, че когато сме негативно настроени части от мозъка, участващи във вземането на решения, свързани с доверието, са потиснати в голяма степен.

"Това показва убедително, че негативните емоции могат да повлияят в значителна степен на нашето социално взаимодействие и особено на това доколко сме склонни да се доверяваме на другите", обобщават авторите.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа