Мъжете също плачат: 10 признака, че таткото е в депресия

Следродилното депресивно разстройство не е запазена територия само за жените, бащите също страдат и се нуждаят от помощ

Снимка: Getty

Според Американската академия по педиатрия (AAP), между 2 и 25% от мъжете изпадат в депресия, докато партньорката им е бременна или това се случва през първата година от живота на бебето. Процентът нараства до 50, ако майката също страда от депресия.
За експертите тези цифри предизвикват безпокойство - преди всичко за здравето и благополучието на децата, които са чувствителни към психологическото състояние на родителите си.

Кои мъже са склонни към депресия

Всеки родител може да изпадне в депресия - и това не означава, че е лош или неуспешен. Мъжете също преживяват болезнено сериозните промени в живота, свързани с раждането на детето. Върху тях падат нови отговорности, имат съзнание за новата си роля в обществото, нуждаят се от стабилни финанси.
Освен това по време на бременността, раждането и грижите за новородено често възникват ситуации, на които младите бащи няма как да повлияят. Това ги кара да се чувстват безпомощни и някак безполезни.
Мъжт осъзнава, че губи емоционалната близост, която е имал със съпругата си преди раждането на бебето. Жената е изцяло фокусирана върху бебето, а бащата е принуден да гледа от страни и е изолиран.
Освен това за татковците е по-трудно да се привържат към новороденото веднага: те нямат майчински инстинкт, връзката им с бебето не е толкова силна, поне в началото.

Снимка: Getty

Какво допринася за депресията на таткото

1. Депресивно състояние на съпруга.

2. Нисък тестостерон.

3. Финансови затруднения.

4. Проблеми в работата.

5. Намаляване или липса на интимни отношения.

6. Ревност към детето.

7. Чувство за отхвърляне.

8. Липса на емоционална привързаност към детето.

9. Липса на подкрепа от семейството и приятелите.

10. Липсата на мъжки модел за подражание или отрицателен пример от собсвения му баща.

Снимка: Getty

Кои признаци издават депресията

Трудно е да се сложи диагноза „депресия“ на мъжа и защото той предпочита да пази чувствата за себе си и се затваря.
Бащите се опитват да не се издават, а това само влошава ситуацията: започват да търсят спасение в алкохола, наркотиците или екстремните дейности.

- изпитват няв и раздразнение към бебето;

- гледат бебето, без особена любов, но и се срамуват от това;

- стремят се да избегнат отговорност;

- отказват се от хобита си, не могат да намерят удовлетворение от нищо;

- държат се агресивно и конфликтно, прибягват до домашно насилие;

- стават разсеяни, уморени са, предпочитат самотата;

- имат желание да употребяват алкохол или психоактивни вещества

Експертите са сигурни, че депресивното състояние на бащите неизбежно се отразява на развитието на детето. Проучване доказа, че депресията на бащата е свързана с по-висок риск от емоционални и поведенчески аномалии при деца на възраст 3-5 години.

А друго, по-скорошно проучване установи, че следродилната депресия при мъжете причинява проблеми с психичното здраве на техните дъщери тийнейджърки.

Снимка: Getty

Как да помогнем на партньора

За да се установи рискът от депресия, жените се подлагат на специален скрининг по време на бременност, а след това 1, 2, 4 и 6 месеца след раждането. Скринингът се прави по скалата за депресия на Единбург (EPDS). Лекарите започнаха да препоръчват този скрининг и за мъже.
Навременната диагноза на депресираните бащи помага да се осигури подкрепа и лечение.То включва работа с психолог, антидепресанти и обществена подкрепа.
Добре е съпругата също да помогне, ако забележи че мъжът ѝ се чувства депресиран, защото всяко семейство трябва да може да се радва на живота и на децата си.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа