Полезни минути за красива мама

Ето как да възстановите сухата и увредена коса от лятното слънце

13 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

След лятото косата видимо не изглежда добре, колкото и да сте се старали да я предпазите от силните лъчи. Най-честите проблеми са дехидратация, загуба на блясъка и цвета, цъфнали крайчета, изтъняване, чупливост на косъма. Всичко това е поправимо, но е добре да го направите още в началото на есента, за да има време косата да се възстанови. Предлагаме ви няколко практични съвета, които ще ви помогнат да върнете отново нейния красив вид и няма да отнемат от времето ви за децата и семейството.

Подхранване

От септември започнете да подхранвате косата си – с готови продукти или домашно приготвени маски, това избирате сами. Важното е да имат възстановяващ ефект, който да подобри еластичността и плътността на косъма. Идеалният вариант е да комбинирате и с шампоан, който възвръща мекотата на косата. Най-добри са тези, които включват ценни масла: от бадем, овес, карите, тъй като съдържат есенциални мастни киселини и са богати на витамините А и Е. Само това обаче не е достатъчно. Задължително правете и подхранващи маски. Достатъчно е да ги държите 10 минути, за да доставят на косата нужните липсващи елементи. В началото правете маски по-често – 3 пъти седмично, след което постепенно разредете до веднъж на 7 дни.

Хидратация

Тя е важна, за да се възстанови загубената влага в косата, виновна именно за чупливостта, цъфналите крайчета и липсата на тонус. Би било чудесно шампоанът, който използвате да бъде едновременно подхранващ и хидратиращ. Добавете и маска – поне 1-2 пъти в седмицата за около месец, която да има силен овлажняващ ефект. Така ще възстановите увредения от слънцето хидролипиден слой на косата. За да не стоите постоянно с някаква маска върху косата, може да изберете козметика, която комбинира двата ефекта – хидратация и подхранване, или да използвате продукти от кухнята, съчетаващи тези действия. Така тези грижи няма да отнемат от времето ви.

Снимка: Shutterstock

Масла

Не се страхувайте, че ще утежнят косата. Маслата са перфектни за подхранване, а и са естествен продукт. Обикновено се прилагат върху влажна коса, която леко сте подсушили. Някои се оставят да действат 10-30 минути, след което се измиват с шампоан, други не се нуждаят от отмиване. Ефектът от тях е наистина мигновен и косата става мека и приятна за докосване. Маслата освен това предпазват от т. нар. фриз ефект, тъй като имат антистатично действие и буквално укротяват хвърчащата коса. Могат да се използват и за оформяне на прическата, когато бързате и нямате много време. За възстановяване от летните слънчеви лъчи най-подходящи са маслата от бадеми (при видимо загрубяла коса), жожоба (при много тънка коса), ленени семена (за всички коси), арган (за суха коса).

Нова прическа

Най-бързият и лесен начин да се справите с цъфналите крайчета е като просто ги отрежете. Това може да е идеалният мотив за една нова прическа, с която да посрещнете есенно-зимния сезон. Не се колебайте да скъсите леко косата – това моментално ще я съживи. И един лесен трик, който може да направите и сами у дома, ако сте с по-дълга коса, подстригана етажирано. Наведете се напред и обърнете косата си, оставяйки я да виси надолу. Хванете между пръстите си един кичур и отрежете крайчетата. След това повторете с другите кичури, като се стараете да бъдат всички на една линия. След като обърнете обратно косата, тя ще се разпилее по рамената ви на красиви етажи.

По материали от Donna moderna

 

Коментари
Последни видеа