С какви танци е най-добре да се започне

Класически или модерен балет – кой е по-удачният избор за начало

23 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Момиченцето ви мечтае да танцува. Може и да не стане балерина, но това на този етап няма как да знаете. А и дори да не стане, танцовото изкуство ще обогати както двигателната му култура, така и духовната. Така че не му отказвайте и не го пренасочвайте към нещо друго. Нека опита!

Ако пък се окаже, че танците не са неговото амплоа, то само ще се откаже, но вече ще е пробвало и ще има мнение от личен опит. С какъв танц обаче е най-добре да се започне – класически балет, за да има добра основа, или направо модерни танци?

Има ли значение кой ще е първи

Според специалистите, най-правилно е да се започне с класическата техника, която е отправна точка и основа на различните стилове. След като детето придобие сравнително добро ниво на техника (а това се случва едва след 6-7 години обучение), може да се помисли и за изучаване на други стилове: съвременен, модерен, джаз и т.н. Тогава вече и изборът на стил ще бъде направен обмислено и с нужната техническа подготовка. Самият избор зависи от нагласите, художествената чувствителност и физическото предразположение на детето.

Какви ползи носят танците

Танците със сигурност са една от най-пълноценните двигателни активности, но само ако към тях се подходи сериозно и се работи с компетентен преподавател, за да не се допускат травми. Неправилното изпълнение на пируета en dehors в класическия балет например, може да причини сериозни проблеми на костите и мускулите. Затова е важно да се работи със специалист и то добър.

А конкретните ползи, които ще има детето от танците, дори и да не стане балерина, са: самодисциплина, добра поведенческа етика, умения за бързо вземане на решения, познаване на тялото и неговите нужди, формиране на характера, усъвършенстване на интуитивните способности, елегантност на жестовете, стойка и красива походка, увереност в собствените възможности, преодоляване на срамежливостта и не на последно място – любов и отношение към изкуството.

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа