Срещу студа – няколко ката дрехи и други съвети, които помагат

Най-важно е главата и краката да са топли

21 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Влизате на топло вкъщи и вместо да се загреете приятно, по тялото ви тръгват тръпки. Лазят и се спускат от гърба надолу. Това е сигнал, че сте на път да се простудите.

Вземете спешно мерки:

Сложете краката в гореща вода за няколко минути. Ако имате морска сол, добавете шепа. След топлата баня направете лек масаж на ходилата, за да събудите кръвообращението.
След това обуйте вълнени чорапи и изпийте чаша топъл чай с един аспирин.

По-добре е да реагирате навреме, отколкото да се борите с последиците от настинката по-късно. Особено в разгара на грипната епидемия.

Когато излизате навън направете както алпинистите – облечете се с няколко слоя дрехи, "като зелка". Отделните катове задържат между тях въздух и работят като изолация. Не само срещу студа, но ще ви предпазят и от изпотяване. И от реален риск от простуда.

Най-важно е краката са сухи и топли. В кишата, когато снегът се топи, това се постига трудно, защото дори подметката да не пропуска, водата попива през кожата на обувката.

Ако стоите 8 часа в офиса с ботуши, кракът се изпотява. Излизайки навън, мръзне. Затова е добре да се преобуете и да смените чорапите. Задължително е краката да са сухи.

Носете  шапка, качулка или шал. Те пазят цялото тяло от преохлаждане. Доказано е, че 40 процента от температурата на тялото се излъчва от главата. Така че, ако температурите са минусови, защитата на главата с шапка и шал, ще намали риска да „изпуснете“ топлото от тялото си.

При премръзване

- Мит е, че алкохолът е спасение. Пийте чай, може да добавите и 20 грама (не повече) коняк.

- Не използвайте директни източници на топлина - добре е затоплянето да стане постепенно и бавно.

- Крака и ръце не бива се търкат със сняг. По-добре със спирт или друг някакъв алкохол. След това те трябва да се разтрият и да се сложат вълнени чорапи и ръкавици.

- Може да се направите лек масаж, за да раздвижите кръвта. Ако по тялото има мехури, масаж не се прави. Мехурите не бива да се пукат. Върху тях се слага стерилна малря и се търси лекарска помощ.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа