Стрес или бърнаут

Кратък тест ще ви помогне да разпознаете едното състояние от другото

03 август 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Бърнаутът на служителите е проблем за компаниите по целия свят и съвременните тенденции показват, че той ще става все по-разпространен през следващите години. Стресът от работа, от друга страна, е много по-често срещан и вероятно е преживян от всеки в някакъв момент от кариерата си. Трябва да се отбележи, че стресът може да се превърне в бърнаут, когато изпитвате хронично изтощение и намалявате своята производителност.

Но бърнаутът не е като стреса. По данни на Американския институт за стрес, 33% от хората съобщават, че изпитват изключителен стрес, а 77% изпитват стрес, който засяга физическото им здраве. Нещо повече, 73% от психичното здраве на хората е повлияно от стреса, като 48% от моделите на сън на хората се нарушават от стрес.

Световната здравна организация включи бърнаута в своята Международна класификация на болестите, описвайки го като „синдром, концептуализиран като резултат от хроничен стрес на работното място, който не е бил успешно управляван. Той се отнася конкретно до явления в професионалния контекст и не трябва да се прилага за описване на преживявания в други области на живота“.

Казано накратко, бърнаутът винаги е свързан с вашата работа, докато стресът не е.

Но как можете да установите дали сте просто стресирани или сте пред прегаряне

На първо място, потърсете предупредителни знаци, като им зададете тези въпроси, предоставени от клиниката Mayo:

Увличате ли се на работа и имате ли проблеми със започването?

Трудно ли ви е да се концентрирате?

Липсва ли ви удовлетворение от постиженията ви?

Чувствате ли се разочаровани от ролята си в компанията?

Използвате ли храна, наркотици или алкохол, за да се чувствате по-добре?

Променили ли са се навиците ви за сън?

Ако отговорите с Да на някои от тези въпроси, ето няколко съвета

Бъдете гъвкави! Работете заедно с другите, за да промените очакванията или да постигнете компромиси при решенията. Опитайте се да си поставите цели за това какво трябва да се свърши и какво може да почака. Изградете работно време, посветено на вниманието и упражненията. Отказвайте да четете имейли, изпратени извън работно време.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.