Сухи и напукани устни – ето „лекарството“

Има ли лесни начини да се справите с този проблем

20 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Със застудяването на времето, устните стават все по-сухи и напукани, често от тях стърчат кожички, които ви дразнят, а червилото не стои така добре, както бихте искали. Как да се справите с този не само досаден, но понякога и болезнен проблем? Всъщност има „лекарство“, но трябва да сте последователни и търпеливи.

Снимка: Shutterstock

Възможни причини

Преди да започнете каквото и да е, трябва да установите кои са евентуалните причини за сухотата на устните ви. Невинаги вината е само на студа, вятъра и лошото време навън. Често проблемът може да идва и от неправилно хранене. То също причинява сухота на устните и може да доведе до напукването им.

По принцип има два грешни навика, които предразполагат към този проблем: липсата на витамини (особено вит.С) и дехидратация в резултат на недостатъчен прием на течности (най-вече вода). Второто е сериозен проблем през студените месеци, тъй като мнозина подценяват пиенето на достатъчно вода, за разлика от лятото, когато сами се подсещат да правят това по-често. За да се предотвратят тези два проблеми е нужно нещо много малко, а именно – пиене поне на 2 л вода дневно и повече свежи плодове и зеленчуци в менюто. Пиенето на сокове и смутита също е полезно.

Друг фактор за сухотата на устните е пушенето. Цигарите имат вредния навик да „изсушават“ липидния филм на устните, дехидратирайки ги силно и неприятно. Не бива да се подценява и възможна алергична реакция към козметичен продукт, което също води до неочаквана реакция.

И маските срещу вируси пречат

Да, те са задължително и необходимо предпазно средство срещу вируси, грип и опасния Ковид. Но за съжаление имат негативен ефект върху устните. Това е един от страничните ефекти от постоянното носене на маска в ежедневието. Наред с акнето, което биха могли да провокират, маските дразнят устните и стимулират дехидратацията им. Това обаче е много лесно разрешимо. Просто преди да сложите маската, задължително нанесете балсам, крем или по-мазно червило върху устните, без да се притеснявате, че ще се размаже от вътрешната страна на материята. По-важното е, че тези продукти ще предпазят устните и ще защитят кожата им.

Не на облизването

Това е може би един от най-вредните и трудно преодолими навици. Но не е невъзможно да се справите. Сухите устни обикновено ни провокират да ги овлажним с език, за да облекчим временно неприятното усещане. Да, но така не само не си помагаме, а напротив – насърчаваме още повече дехидратацията им и предизвикваме раздразнение. Колкото повече облизваме устните, толкова по-сухи, напукани и болезнени стават те. И влизаме в омагьосан кръг, който всъщност нанася повече вреди, отколкото ползи. Така че помислете следващия път, когато по инерция решите да овлажните така устните си.

Снимка: Shutterstock

Как да предотвратим изсушаването

Докато слънцето през лятото има потенциала да изгори и изсуши устните, студените зимни месеци могат да ги направят толкова сухи, че дори да започнат да кървят от напуканите места. Лигавицата, която покрива устните, е много тънка, мека и нежна, и осигурява твърде малка защита. По тази причина те се нуждаят постоянно от влага, тъй като ветровитото и студено време в комбинация със сухия въздух в затоплените помещения се отразят пагубно върху тях. Правилно е не да чакаме раздразнението да се прояви, а да го предвидим и защитим устните.

В това отношение балсамът за устни е незаменим. Най-добре е да се използват такива, които съдържат вазелин или комбинация от восъци. Те не само помагат за заздравяването на кожата, но и създават силна защитна бариера, задържат влагата и предпазват от студа.

Природни средства

Не е проблем да експериментирате и с някои домашни средства, които са особено ефикасни в острата фаза на напукване. Може например, да намажете устните с домашен балсам, направен от мед и зехтин в съотношение 1:1. Просто го оставете да действа няколко минути, масажирайки деликатно, след което добавете малко какаово масло, продължете да масажирате, и на финала изплакнете. Тази комбинация помага срещу изсушаването на устните и спира раздразнението.

По материали от Pourfemme.it

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.