За ваксините, аутизма и лъжите

Науката не е изяснила докрай причините, разказва д-р Боряна Холевич

10 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Аутизмът има много и разнообразни симптоми. Това са предимно трудности с поведението, социалните умения и комуникацията. Какви са конкретните причини за болестта, науката не е изяснила докрай, но е сигурно, че са заложени генетично.

До този извод учените са стигнали като са изследвали близнаци. Установено било, че ако един от еднояйчните близнаци страда от аутизъм, рискът и вторият близнак да заболее, е над 90%.
При двуяйчни близнаци, които нямат еднакви гени като еднояйчните, вероятността вторият близнак да е аутист е по-малка от 10%.

Това доказва, че аутизмът има генетична основа. Определени са и конкретните гени, които го причиняват.
Освен тях има и други фактори, които на се генетични. Това  например може да е прекарана рубеолата по време на бременността, особено в първото тримесечие, излагане на тежки метали, замърсена околна среда и др.
Но в някои форуми, като единствен виновник се сочат ваксините. Това е една лъжа, тръгнала от д-р Уейкфийлд, която обаче е изключително упорита и изглежда трудно ще заглъхне.

Истерията около "ваксините и аутизма" започва през 1998 г. с едно конкретно проучване върху 12 деца, в което се говори за някаква хипотетична връзка между ваксини и аутизъм. По-точно, че е възможно ваксината МПР (против морбили, паротит и рубеола) да предизвиква аутизъм. 
Съобщението е на д-р Уейкфийлд в медицинското списание "The Lancet" за осем деца, които са развили аутизъм и получили чревни проблеми скоро след поставянето на ваксина МПР.

Това проучване е широко разпространено от медиите в цял свят и събужда страховете на милиони родители. Но необяснимо защо, с лекота се подминава фактът, че изследването е обявено за фалшифицирано, а авторът му Андрю Уейкфилд - отдавна е дискредитиран.

"The Lancet" оттегля публикацията му заради разкритите груби нарушения и фалшификации на данни от страна на Андрю Уейкфиилд.
Впоследствие, медицинските права на д-р Уейкфийлд са отнети заради нарушения на медицинската етика, както и заради разкритията, че е планирал финансово да се възползва от масовите страхове свързани с ваксините.

До момента нито едно от многобройните изследвания, проведени след 1998 г., които сравняват стотици хиляди деца, ваксинирани с МПР, със стотици хиляди други, които никога не са били ваксинирани с нея, не успява да открие връзка между аутизма и активността на имунната система.
Проучванията показали, че рискът от появата на аутизъм е еднакъв за двете групи деца.

Лекарските права на Андрю Уейкфилд са отнети, защото се оказва, че е спонсориран от конкурентна фирма, която се е подготвяла да произведе алтернативна на МПР ваксина.

Д-р Боряна Холевич

Снимка: личен архив 

Д-р Холевич е завършила медицина в МА - София. Кандидат е на медицинските науки. Има специалност ортопедия и травматолагия и е председател на ТЕЛК към Пета МБАЛ.

Коментари
Последни видеа