4 грешки на родителите, които развалят апетита на детето

И защо да ги избягвате

Илюстрация: Guliver / iStock

Напоследък са рядкост децата, които могат да се похвалят със завиден апетит, но понякога виновни за това са именно родителите, пише news.rambler.ru. Експерти в областта на детското здраве разказват за 4-те грешки на майките и бащите, които въздействат негативно на апетита на децата.

1. Междинни хранения

Ако ви се струва, че няколко банички, малко шоколад или сладолед няма как да се отразят на апетита на детето преди обед или вечеря, значи имате голяма грешка. Всички тези „кофти калории“, в които няма нищо полезно, са и трудни за преработка от организма. Помнете, че 10-годишните не би следвало да приемат повече от 1000 калории на ден.

2. Преяждане

Това е вторият най-разпространен грях сред родителите. Повечето майки не мислят за многото храна, която слагат в чинията на детето, и го карат да я изяде до троха. А така метаболизмът му ще се забави, коремчето ще се подуе, откъдето и следват проблемите с храносмилането и лошия апетит. За следващия прием на храна не очаквайте то да прояви чувство на глад.

3. Липсата на хранителен режим

Храненето на детето трябва да се състои от три основни приема на ден. Ако не се придържате към това правило, то храносмилателната система ще излезе извън контрол, откъдето ще пострада и апетита на детето. Времето има значение – не би трябвало да давате на малкото плод или млечен продукт точно преди закуска или обяд, дори тези продукти да са полезни. Необходимо е между основните приеми на храна да има интервал от минимум три часа. Това е необходимо за нормалното храносмилане, както и за възникването на чувство за глад.

4. Увлечението по „здравословни продукти“

Не случайно сме сложили това словосъчетание в кавички, тъй като много производители на хранителни продукти обичат да го използват върху опаковките си, без да имат правото на това, като по този начин заблуждават. Не мислете, че всички продукти с въпросното словосъчетание, са действително полезни, обезателно четете пълния им състав. Благодарение на това вие няма да прехраните детето със захар или вредни въглехидрати.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Автомобил и дърво

19 януари 2018 г.