Опасен ли е синдромът body shaming

5 полезни съвета, с които ще помогнете на тийнейджъра у дома да не се срамува от тялото си

Снимка: Shutterstock

Body shaming (или Срамът от тялото) може да се окаже много труден за преодоляване проблем, особено в тийнейджърска възраст. Той засяга най-често децата в периода на юношеството, но също така и жените, независимо от възрастта. И понякога нанася сериозни поражения на психиката.

Проблемът при младите хора е в стереотипите, на които се стремят да подражават. Когато се погледнат в огледалото, те много често виждат съвършено различен образ от онзи, който очакват.

Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да измъкнете детето си от негативното влияние на body shaming.

1. Помогнете му да оцени своите плюсове

Когато се погледне в огледалото нека първо види хубавите неща, а едва след това недостатъците. Признайте му, че и вие, както и всеки един, има някакви минуси, които обаче не го правят грозен или неприемлив. Но пък плюсовете са онези неща, които го отличават от другите и го правят интересен и харесван. Може дори да направите следното упражнение: застанете един то друг пред огледалото и заедно открийте вашите предимства и недостатъци. Започнете от лицето: красиви очи, дълги мигли, хубава усмивка, бели зъби, а после насочете поглед и към тялото. Когато изречете минусите с истинското им име, те стават по-земни и не така страшни.

2. Припомнете му, че е нещо повече от своето тяло

Говорете с детето си за външната и вътрешната красота откровено. Накарайте го да оцени истинските си качества, които не се виждат на пръв поглед, но са всъщност много по-важни и стойностни. Това ще му помогне да изгради правилно самочувствие и самооценка.

3. Тренирайте заедно

Точно така – заедно правете някаква двигателна активност, която ви носи удоволствие. Споделените спортни или танцови занимания са винаги по-приятни и има по-малка възможност от кръшкане. Освен това така детето ще почувства удовлетвореност, защото ще работи над тялото си. И това ще го успокои. А и честно казано, ако има някакъв проблем (излишни килограми или загуба на тонус), това наистина носи ползи.

4. Релаксирайте пълноценно

Така както е полезно да се раздвижите заедно, по същия начин може да си измислите и съвместни занимания, които носят отмора и за двама ви. Може заедно да отидете на театър например. Така детето усеща още по-силно вашата подкрепа, което ще му помогне да се справи с проблема.

5. Станете приятели с храната

Ако тийнейджърът се чувства несигурен в кожата си и има съмнения относно теглото си, може заедно да промените това с някои дребни корекции в хранителния режим, които обаче да бъдат здравословни, а не самоцелни. Това означава не намаляване на калориите или лишаване от полезни продукти, а да го научите какво да яде, за да достави най-важните елементи на своя организъм.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа