Вашето бебе на 5 месеца: Започва времето на големите постижения

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

09 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на 5 месеца: Започва времето на големите постижения

Снимка: Shutterstock

Вече имате петмесечно бебе! Вашето дете все повече се приближава към своята половин годинка. И това е етап, който ще ви донесе много емоции, вълнения, радости и разбира се, въпроси. Ще откриете обаче колко много промени настъпват буквално с всеки ден в детето и как то вече става все по-уверено, а доскоро бе толкова мъничко и беззащитно.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 5 месеца

На 5 месеца бебето продължава да прави голям психомоторен напредък. И той става все по-изненадващ за родителите, защото пред очите им детето се превръща от безпомощно мъниче в осъзнаващо се човече.

Това е и времето на първите големи постижения. Какво да очаквате в този период?

- Бебето ще започне да се чувства все по-сигурно и независимо;

- Вече може да вижда доста добре предметите, хваща ги относително лесно, поднася ги към устата си, за да ги „опознае“ по-добре. Ако иска да ви съобщи нещо, то знае как да привлече вниманието ви. Усмихва се и ви призовава с виковете си и се обръща към вас, ако му кажете името, тъй като е разбрало, че тази комбинация от звуци без съмнение е свързана с него;

- Освен това се е научило да „използва“ усмивката си, за да се обръща така към познатите хора и в същото време започва да проявява недоверие към онези, които вижда за първи път;

Средни норми за бебето на 5 месеца

Момчета: ръст – 66 см; тегло – 7,5 кг

Момичета: ръст – 64,3 см; тегло – 6,8 кг

Сред физическите постижения ще забележите, че когато бебето лежи по корем, опитва да вдигне не само главата, а и раменете си, оказвайки натиск върху предмишниците. А когато е по гръб, започва да хваща краката си и успява да ги пъхне в устата си. То ще продължи да хваща нещата около себе си, но и видимо ще се ядосва, когато не успява да ги достигне.

Бебето все повече обича да привлича вниманието ви, да ви отговаря с многобройните си звуци и смеха си всеки път, когато говорите с него, и ще пробва да възпроизведе някакви неясни срички, сякаш всеки момент ще заговори.

В този период е много полезно да му пеете, да танцувате с него, да му правите релаксиращ масаж, стимулиращи игри и бебешка гимнастика, тъй като всичко това насърчава развитието му. Играйте винаги с него, когато ви е възможно и се радвайте наравно с него на игрите и откритията му. Но също така го оставете да изследва само пространството около него, където предварително сте разпръснали подходящи за възрастта му играчки и книжки от плат. Това е и фазата, в която бебето ще започне да обръща внимание на образа си в огледалото и да се разпознава в него.

Хранене на бебето на 5 месеца

Някои педиатри препоръчват в края на петия месец да се започне бавно запознаване с някои храни, не въвеждане и заместване на хранене. Световната здравна организация (СЗО) обаче съветва да се изчака до шестия месец и тогава да се правят такива опити. Ако все пак нямате търпение и решите в края на петия месец да го запознаете с нещо, различно от млякото, ето какво трябва да знаете:

- Плодовете и зърнените храни без глутен обикновено са първите, които се въвеждат;

- След шестия месец майчината кърма или адаптираното мляко продължава да бъде основна храна на бебето, но постепенно ще бъде придружено и от други храни.

В петия месец някои бебета успяват да седят с опора от всички страни. Може да използвате този момент и да започнете да учите малкото да пие млякото не от шише, а от бебешка чашка с „човка“ и клапа, която не позволява разливане. Това е преходната чаша към нормалната, която ще бъде въведена едва на по-късен етап.

Полезен съвет! Преди да сложите бебето в столче за хранене, много по-практичено за вас ще бъде бебешкият шезлонг, в който то може да се отпусне и след време да приеме първите си различни храни. Той е и много по-безопазен от високото столче.

Снимка: Shutterstock

Сънят на бебето на 5 месеца

Ако бебето все още спи в стаята на мама и татко, но вече е изцяло в своето креватче, може да помислите за плавен преход към спане в детската стая.

Много семейства обаче предпочитат да спят заедно, дори в едно легло с бебето, тъй като смятат, че така е по-удобно, а и създава по-силна връзка. Няма грешно решение, стига да не се отразява на комфорта както на родителите, така и на бебето.

В този период възможните причини за евентуалните нощни събуждания на детето, ако не става дума за глад, могат да бъдат следните: дискомфорт или мръсна пелена, а така също, ако бебето не може да намери биберона си. В петия месец някои бебета, които продължават да се хранят и нощем, започват да предпочитат шишето, тъй като сукането от гърдата изисква повече енергия и усилия.

Според някои проучвания залъгалката позволява да преодолеете всеки нощен проблем на бебето (освен пълния памперс, който е ясно, че трябва да смените). Но е най-полезна, когато бебето се нахрани твърде бързо, което не му дава време да осъзнае, че е сито. В такива моменти то проявява нервност и може да облекчите напрежението именно с помощта на биберона.

Има обаче и бебета, които са абсолютно безразлични към залъгалката, независимо от начина на хранене, така че теорията е едно, а практиката ще ви покаже какво конкретно иска вашето бебе.

Запомнете! Ако бебето ви се събужда всеки път, когато биберонът падне през нощта, хитър трик е да оставите около него още няколко броя, за да може то да намери някой от тях бързо и лесно. Със сигурност в началото ще му бъде трудно, но с напредването на месеците, то все по-лесно ще се ориентира в пространството.

Какво още трябва да знаете за тази фаза

За да стимулирате бебето, оставете го да слуша приятни звуци, които са му познати. Говорете му повече, променяйте интонацията, отговаряйте на усмивките му и му пейте песнички. Така ще помогнете да постави основите на вербалната комуникация и обмена на съобщения.

Как може да се случи това?

- Бебетата се раждат с всички неврони, необходими им за живота. В началото обаче само част от тях ще бъдат свързани;

- Трябва да знаете, че с всяка седмица и чрез всичко, което вашето бебе чува, вижда, вкусва, мирише или преживява, в мозъка му се създават уникални връзки, които формират основата на неговите мисли, чувства, емоции и поведение;

- Всичко, което го заобикаля, е решаващо за него, така че колкото повече преживявания му поднесете, толкова повече информация ще поеме мозъкът му.

Полезно! Между четвъртия и петия месец бебето трябва да има поставени някои задължителни ваксини (полиомиелит, дифтерия, тетанус и хепатит), както и незадължителните (антипневмококови или антиротавирусни).

Снимка: Shutterstock

Какво умее бебето на 5 месеца

Петият месец може да се нарече и преходна фаза, защото в този период привързаността на бебето се съчетава с желание за изненадващи открития.

Психомоторни умения

- Сложено по корем и с ръце изпънати напред, то е в състояние да повдигне глава и да извие силно гърба си;

- Също така започва да протяга ръце напред, когато иска да бъде вдигнато;

- Ако лежи по гръб, пъха крак устата си;

- Към края на петия месец може да забележите да сгъва крак под корема си, все едно прави опити да пълзи.

Зрение

- На 5 месеца малкото вижда добре в радиус от няколко метра;

- Колкото до способността му да се фокусира, тя се подобрява все повече и повече. Има добро възприемане за дълбочина, така че вече може да прецени дали даден обект е повече или по-малко близо.

Слух

- Бебето веднага обръща глава към източника на всеки звук, който има определена сила - като звъненето на телефона. То вече знае откъде идват звуците и вдига или спуска главата си, ако звукът е по-силен или по-слаб;

- Започва да се интересува много и от шума, който издават различните предмети, когато ги изпусне или умишлено хвърли.

Как да стимулирате бебето в този период

Пеенето е великолепно звуково средство за стимулиране на бебето на 5 месеца. Това е и едно от най-добрите упражнения в тази фаза.

Интуитивната интонация на майката или бащата, придружена от мелодията, провокира реакции и подготвя детето за говоренето.

Ползите от стимулирането на слуха са много:

- Кара детето ви да мисли музикално;

- Стимулира развиването на различни умения;

- Полага основите на говоренето;

- Укрепва връзката ви;

- Тренира паметта му, подобрява езиковите му умения и тези за учене на един по-късен етап.

По материали от Qui mamme

Хранене

Какви напитки да давате на бебето, освен мляко и вода

Здраве

От какво зависи формата на пъпа на бебето

Спорт

Бебето може да плува. Дали?

Още от Здраве

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“

Бебе духа свещичка. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво умее детето на 1 година

Всяко има свой собствен темп на развитие, но има и общи норми

Деца духат цъфнали глухарчета. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Д-р Мариян Иванов: Започнете профилактика месец преди цъфтежа на растенията

40% от децата са чувствителни към полените на треви, дървета, храсти

Миранда Кер и Евън Шпигел. Снимка: Instagram

 

Заедно

Тайната за щастлив брак на Миранда Кер: Медитации сутрин, срещи – вечер

Бившият ангел на Victoria's Secret и Евън Шпигел са заедно от 10 години