Вашето бебе на 6 месеца: Първи срещи с новите храни

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

10 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на 6 месеца: Първи срещи с новите храни

Снимка: Shutterstock

Честито! Вашето бебе вече е на половин годинка! Искате ли да знаете всичко най-важно за развитието и растежа на шестмесечните бебета?

Става дума за етапите на психофизическото развитие, растежа, въвеждането на допълващи храни, появата на първите зъбки и общата еволюция на малките в този период. Тук ще намерите цялата необходима информация!

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 6 месеца

На 6 месеца бебето разпознава различните нюанси в гласа на своята майка. То плаче, когато се чувства неудобно, и се смее, ако е щастливо. Какво друго прави в тази възраст?

- Движенията му са много по-преднамерени, като когато протяга ръце, молейки мама или татко да го вдигнат;

- По същия начин контролира много по-добре движението на ръцете си, като държи и движи предмети, и дори успява да вдигне и задържи шишето с мляко с две ръце;

- Вече контролира много повече горната част на тялото си, взема предмети с ръце, върти ги и слага всичко в устата си. В този смисъл е важно да не оставяте в обсега на детето никакъв опасен предмет или нещо по-дребно, което то може да пъхне в устата си, тъй като това е все още основното му средство за изследване и познание;

- Започва да държи гърба си изправен и се стреми да седи по-стабилно, независимо дали има или няма опора. Освен това може да се изправи от легнало положение, ако е по корем;

- Краката му са в състояние да издържат тежестта му, но не го учете все още да ходи. Полезно е да го държите изправено в себе си и да го подканяте да скача. Това упражнение укрепва мускулите му и ще го подготви за пълзенето и ходенето. Добро е също така за баланса и горната част на тялото.

Средни норми за бебето на 6 месеца

Момчета: ръст – 67,4 см; тегло – 7,9 кг; обиколка на главата – 43,9 см

Момичета: ръст – 65,9 см; тегло – 7,4 кг; обиколка на главата – 43 см

На 6 месеца бебето тежи средно между 6 и 8 кг (в зависимост от пола) и е около 65-67 см.

През следващите седмици паметта му все повече ще се подобрява, така че то ще се научи да прави някои връзки и да предвижда какво следва да се случи. Ако винаги спазвате една и съща рутина - когато го къпете или слагате да спи например, бебето вече ще знае какво да очаква и ще се вълнува от предстоящото къпане или четене на книжка за „Лека нощ“.

Снимка: Shutterstock

Хранене на бебето на 6 месеца

Започнахте ли вече да давате на вашето мъниче първите храни, различни от млякото? От шестия месец кърмата или адаптираното мляко могат да бъдат допълвани от нови вкусове и храни. Ето какво трябва да знаете за добър старт на допълнителното хранене?

- Повечето педиатри препоръчват да се стартира със зърнени храни, които се добавят към млякото и с които може да направите бебешка каша. Или пък просто да „сгъстите“ млякото за пиене. След тях се въвеждат плодовете;

- Първите плодове обикновено са банан, ябълка и круша;

- След това се преминава към зеленчуците и малко по малко към зърнените храни, пастата и ориза;

- Важно е всяка нова храна да се въвежда постепенно, за да има време да привикне детето към новия вкус и възможно най-бързо да се идентифицират евентуалните хранителни алергии, ако то прояви такива.

Какво се случва, ако бебето само реши да се откаже от кърменето? Това е метод, при който то само взема решението за въвеждане на допълнителна храна, тоест саморегулира се. В този случай е важно да не насилвате детето и да потърсите съвет от педиатъра, тъй като специалистът ще ви насочи как най-правилно да процедирате.

Запомнете! Каквато и да е вашата философия относно въвеждането на нови храни, различни от кърмата или адаптираното мляко в менюто на детето ви, не забравяйте, че винаги трябва да действате според критериите на педиатъра и да го информирате за всяка новост, тъй като това е показател за здравето и растежа на бебето.

Сънят на бебето на 6 месеца

Вероятно вече сте готови с детската стая и нямате търпение вашето бебе да се нанесе в нея. Около шестия месец е и най-подходящото време да направи този преход – от вашата спалня към неговата стая. За да се случи плавно и безпроблемно, добре е да прекарвате повече време с него в новото пространство, за да добие то сигурност и да бъде по-спокойно. Ето какво още трябва да знаете:

- В началото ще ви бъде малко по-неудобно, тъй като ще трябва да излизате от спалнята често и да тичате до стаята на бебето, за да видите защо то плаче през нощта и кое го е събудило;

- От друга страна обаче това ще ви даде възможност да възстановите интимността с партньора си и да имате повече свобода в собствената си спалня.

Внимание! Не забравяйте, че решението къде ще спи бебето е единствено и само ваше. Ако решите, че малкото все още има нужда от вас и се чувствате по-спокойно така, няма никакъв проблем да продължи да спи в спалнята ви. Има родители, които пък се страхуват да оставят бебето само и затова избират да съвместяват едно пространство за по-дълъг период..

Снимка: Shutterstock

Какво да очаквате в този период

Вече може да предприемете и по-дълго пътуване с бебето. Но в колата то трябва да е задължително в бебешко столче, съобразено с възрастта му и изискванията на закона.

След шестия месец може да започнат да пробиват и първите млечни зъбки. Това може да доведе до някои усложнения, затова е важно да сте подготвени.

- Като цяло първи се появяват долните резци, които могат да причинят дискомфорт и болка на бебето. То ще бъде по-раздразнително, ще спи по-зле, ще се лигави повече и ще пъха всичко, което е в ръката му в устата си, за да разчесва венците;

- Може да облекчите този дискомфорт с охлаждащи гризалки, предназначени точно за тази фаза. Те са пълни със специален гел и се държат в хладилник. И бързо успокояват бебето, ако венците му са подути или възпалени;

- Не забравяйте, че от момента, в който се появи първият зъб в устата му, ще трябва да започнете да се грижите редовно за неговата хигиена;

- Когато в устата на бебето вече има 3 или 4 зъба, може да включите и първата бебешка четка и специална паста за зъби за този период. Четката е силиконова или с много мек косъм, а пастата с ниско или нулево съдържание на флуор.

В тази възраст бебето вече е в състояние да се обръща самостоятелно. Какъв страхотен момент! То спокойно може да премине от легнало в странично положение, предизвиквайки удивление и забавление за всички свидетели на тези негови движения. Препоръчваме ви да се насладите на този наистина незабравим момент.

В шестия месец то вероятно ще започне да отговаря на думите ви с подобие на срички, които означават „татко“ или „мама“. Пригответе се, защото моментът на първата осъзната сричка наближава и емоцията ви наистина ще бъде огромна.

Полезен съвет! Не се притеснявайте, ако първият зъб не се вижда или изглежда, че няма да пробие скоро. Това е строго индивидуално. Има бебета, които са със зъбче, далеч преди шестия месец, има и такива, при които зъбчето пробива едва в десетия месец и дори след навършване на година.

Какво умее бебето на 6 месеца

На 6 месеца малкото ще се опита да привлече вниманието ви по най-различни начини. Много е важно да отговаряте на неговите обаждания, тъй като те са първата стъпка в обучението му да общува.

Психомоторни умения

- В шестия месец бебето е напълно способно да вдигне и задържи всичко, което му подадете;

- Седи без проблем. В началото има нужда от допълнителна опора, тъй като все още трудно пази равновесие, но постепенно добива увереност и сили;

- През този месец някои бебето започват да пълзят;

Слух

- Когато е будно, малкото продължава да бърбори неразбираемо, опитвайки да възпроизведе звуците или думите, които току-що е чуло. Основният му начин на изразяване обаче остава ограничен.

Зрение

- Бебето вече отлично разпознава лицата на всички роднини, а не само на мама и татко;

- По същия начин е в състояние да разпознае и емоционалните нюанси на различни изражения по лицата на хората;

- Зрението му става все по-остро.

Как да стимулирате бебето на 6 месеца

Преди да започнат да говорят, бебетата интуитивно се научават да имитират нашето пеене. Чрез песничките всъщност родителите улесняват тяхното разбиране и заучаването на фонеми и музикалните модели на речта.

Това е магическа и неповторима фаза, която се случва само в този период и продължава до навършване на 3 години. Освен това е полезна, тъй като подобрява познавателните способности на детето и когнитивните му умения, които са в основата на креативността и способността да се адаптира в различни ситуации. Това се случва благодарение на появата на езика.

Може да използвате моментите на къпане, за да пеете песнички на бебето. Повтаряйте често едни и същи, защото така то ще успее да ги запомни.

По материали от Qui mamme

Да поговорим

7 начина да успокоите бебето, когато плаче

Да поговорим

Полезни съвети за безопасността на бебето между шестия месец и 1 годинка

Да поговорим

Как да говорите с бебето

Още от Здраве

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Когато ни стане горещо, сензорите в тялото информират мозъка.

Снимка: Shutterstock

Какво се случва в тялото, когато се потим

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои

Празнично украсена маса за партито. Снимка: Getty

 

Бременност и раждане

Baby Shower: какъв празник е и как се празнува

От къде идва традицията, която става популярна и у нас

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Вижте защо вдишването на малко прах е полезно за вашето дете