Вашето бебе на два месеца и половина: Реагира на стимули по-интензивно

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

06 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на два месеца и половина: Реагира на стимули по-интензивно

Снимка: Shutterstock

Бебето на два месеца и половина реагира на стимули по-интензивно и осезаемо. Като родители обаче искате да знаете повече за неговото развитие, етапите, през които преминава и нуждите му от храна, сън и грижи. Ето и отговорите на вашите въпроси.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на два месеца и половина

Наближава първия триместър на вашето бебе. То реагира все повече на стимули и започва съвсем съзнателно се усмихва на своята майка. Също така е в състояние да следва движещ се обект с поглед и да издава звуци, различни от плач.

С течение на времето вие и вашето бебе ще намерите все повече и повече начини за взаимодействие, от пеене и говорене до релаксиращи масажи, люлеене и танци, докато го държите в ръцете си. За да стимулирате рефлексите му, можете да използвате и дрънкалки или играчки, издаващи звуци, които ще го накарат да търси източника на звук, завъртайки главата си.

Средни норми за бебето на месец и половина

Момчета: ръст – 60 см; тегло – 6 кг

Момичета: ръст – 58,5 см; тегло – 5,5 кг

През втория месец от живота си бебето расте средно с 3,5 см и продължава да наддава с около 200 г на седмица (с вариации – повече или по-малко, разбира се, което е напълно нормално). Вашият педиатър отново е този, който може най-добре да отговори на конкретните ви въпроси или притеснения относно теглото или ръста на бебето ви.

В тази възраст малкото започва да се учи да се обръща. Макар все още да не е в състояние да го направи изцяло, то може да се извърти и заеме странична позиция, докато е лежало по гръб. Поради тази причина смяната на пелената върху повивателната маса трябва да бъде с повишено внимание, защото има опасност бебето да падне. За да избегнете неприятни ситуации, трябва или да не го изпускате от поглед дори за секунда, или просто да започнете да сменяте пелените върху леглото, където е далеч по-безопасно.

Хранене на бебето на два месеца и половина

Експертите на СЗО препоръчват кърменето да продължи до шестия месец поне и едва след това да започне въвеждането на храни, различни от млякото. Дори храненето да е с адаптирано мляко, отново не се препоръчва толкова ранно захранване с други храни.

Запомнете! Ако бебето е все още изцяло на кърма, възможно е в някакъв момент да започнете да се колебаете дали то получава достатъчно, за да наддава. Бъдете спокойни и не бързайте да сменяте методите. Ако то расте и наддава, значи кърмата му е напълно достатъчна.

Сънят на бебето в този период

На два месеца и половина малкото започва да има по-дълги периоди на сън и будуване в сравнение с предишните седмици. То е в състояние да остане будно около 10 часа на ден, макар все още да се буди през нощта за хранене. Какво друго трябва да знаете за съня на вашето бебе?

- Нуждата от сън е различна при всяко дете, защото се влияе от много фактори, като темперамент, получените стимули през деня и семейната среда;

- Критерият, който трябва да следвате, за да се установи, че „нещо не е наред“ по отношение на съня на бебето, не е неговата продължителност, а по-скоро неговото качество;

- Сънят му трябва да е спокоен, растежът нормален и когато е будно, не трябва да е раздразнено или да плаче през цялото време;

- В този смисъл нощното хранене е много полезно както за бебето, така и за майката. За детето, освен храна, то е източник и на спокойствието, че майката е там и щом има нужда от нея, тя ще се погрижи за него. Освен това нощното хранене, стимулира производството на пролактин, хормона на кърменето, който има и отпускащ ефект и помага и на бебето, и на майката да релаксират по време на кърменето.

Внимание! Не обръщайте внимание на историите, които ви разказват други майки или роднини. Всяко дете е отделна вселена! Ако други деца на същата възраст спят по цяла нощ, това не означава, че нещо с вашето не е наред. Напротив – всичко е съвсем точно!

Снимка: Shutterstock

Какво още трябва да знаете за тази фаза

На два месеца и половина детето се запознава със залъгалката/биберона. Имайте предвид, че това средство е полезно във всички „спешни“ ситуации, например когато то не може да заспи или е неспокойно, но не бива да се превръща в нещо постоянно.

- Залъгалката дава усещане на бебето, подобно на това, което изпитва, когато е в контакт с майката. Препоръчително е обаче да не злоупотребявате с биберона, като го пъхате в устата на малкото всеки път, когато то заплаче, без дори да се опитате да разберете какво се случва с него;

- При избора на биберон трябва да се даде предпочитание на анатомичните, които намаляват риска от малформация на небцето. Важно е да го стерилизирате и изплаквате колкото се може по-често.

Може би ви прави впечатление, че бебето ви се лигави повече от обикновено и се налага да използвате лигавник, за да не си намокря гърдите. Това повишено слюноотделяне не се дължи на никненето на зъби, което обикновено започва около шестия месец, а е следствие от подготовката на венците.

Освен това устата е основно средство за учене и познание за детето, поради което то слага в устата си всичко, до което може да достигне. Затова е важно да внимавате много какво оставяте близо до него.

Безопасност преди всичко! Никога не оставяйте близо до него предмети или малки парченца, които биха били потенциално опасни за бебето.

Снимка: Shutterstock

Какво умее бебето на два месеца и половина

Тъй като наближава една сериозна промяна в начина на спане на бебето, а именно преход от бебешкото креватче към малко по-голямо детско креватче, е много вероятно да си задавате въпроси как точно да направите това по най-правилния и безболезнен начин за малкото.

От една страна то е свикнало вече с удобното пространство на малкото си креватче. Бъдете спокойни – в по-голямото отново ще се чувства добре и в безопасност, стига да вземете нужните предпазни мерки. А именно:

- Преди да го прехвърлите окончателно в по-голямото креватче, може да го оставяте за кратко в него, задължително да бъдете наблизо и да му оставите играчки, с които вече е свикнало. Използвайте това време и го забавлявайте, за да може то лесно да свикне с новото пространство и адаптацията да се случи леко;

- През първите 6 месеца е добре неговото креватче да бъде във вашата стая, за да държите бебето под наблюдение и да избегнете синдрома на внезапна детска смърт;

- Креватчето му трябва да е на място, където слънцето не грее директно, далеч от радиатори, лампи, рафтове, стенни декорации и картини;

- Ако креватчето е втора употреба (подарено от близък или останало от първото дете), задължително сменете матрака с нов, който трябва да пасва точно на размерите му, за да не приплъзне бебето в процепите ръка или крак.

Полезен съвет! Не трябва да затрупвате бебешкото креватче с играчки, тъй като това не е безопасно за малкото.

По материали от Qui mamme

Здраве

Биберон: наистина ли бебето има нужда от него

Здраве

Палец или биберон

Да поговорим

4 трика, с които да откажем детето от биберона

Още от Здраве

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Колкото по-дълго седите, толкова повече вредите на здравето си

Консумацията на плодове и зеленчуци носи не само здраве, но и усещане за щастие.

Снимка: Shutterstock

Колко плодове и зеленчуци на ден гарантират щастие

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Защо бебета, родени през март, са специални

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Мъж и жена се гледат влюбено. Снимка: Guliver / iStock

Брадли Купър. Снимка: Getty

 

Пинк и 12-годишната Уилоу с къси коси. Снимка: Instagram

Баща и син четат книжка. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена се гледат влюбено. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

9 правила за щастлив семеен живот, които не вършат работа

Не са приложими - можем смело да ги нарушаваме

Брадли Купър. Снимка: Getty

 

Новини

Брадли Купър: Вашето ДНК ще ви подскаже, че има нещо по-важно от вас

Актьорът разказа как се е променил откакто е станал баща

Баща и син четат книжка. Снимка: Getty

Заедно

Мъжките празници през годината

Някои от тях са особено популярни, други са по-скоро неизвестни

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Заедно

Всяко утро

Юношеството е труден период и за детето, и за родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Най-често срещаните проблеми сред тийнейджърите

И ето как да се справим с тях леко и безболезнено

Дъщеря, качена на гърба на баща си. Илюстрация: Guliver / i Stock

Да поговорим

Как моделът на възпитание бележи самите родители

Стилът им остава отпечатък върху здравето и самочувствието

Миранда Кер и Евън Шпигел. Снимка: Getty

Новини

Миранда Кер гушна четвърто дете

Моделът обяви попълнението в семейството – отново е син

Две сърца на простора. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Нужно ли е да спасяваме връзката

Ако нещата вървят зле

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)