Вашето бебе на месец и половина: Започва да реагира на външни стимули

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

04 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на месец и половина: Започва да реагира на външни стимули

Снимка: Shutterstock

Вашето бебе е вече на месец и половина и става все по-будно, също така реагира много повече на външни стимули. Мама продължава да бъде неговата опора в живота, така че е нормално да бъдете заедно през по-голямата част от денонощието, особено ако кърмите на поискване.

Още ли не сте се отървали от досадните колики? Не се притеснявайте, а си спомнете, че това е преходна фаза и много скоро няма да има и спомен от тях. Ако сте загрижени за този или друг проблем, ние сме тук, за да помогнем.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на месец и половина

Определено бебето ви е станало по-различно. То е все по-бдително и възприемчиво към външните стимули. Как може да оцените напредъка му и да му помогнете?

- Може да играете игри, които служат за стимулиране на сетивата му и насърчават отпускането на мускулите му, а така също поддържат постоянен физически контакт, който то толкова харесва;

- Въпреки че все още се нуждае от много помощ, вашето бебе вече се опитва да поддържа главата си самостоятелно и също така е започнало да следи движещи се предмети с очите си;

- Мъничето ви започва да реагира и на звуците около него. Музиката определено го очарова. Всъщност има няколко проучвания, които доказват полезното въздействие на музиката върху нервната система при най-малките. Установено е, че това им помага да спят по-добре и също така да успокоят тревожността си.

Средни норми за бебето на месец и половина

Момчета: ръст – 56,6 см; тегло – 5,1 кг

Момичета: ръст – 55,5 см; тегло – 4,6 кг

Като цяло бебетата израстват с около 4 см през първия месец и с около 3,5 см през втория месец.

В тази фаза повечето родители се притесняват дали тяхното бебе расте и наддава нормално. Ето какво още трябва да знаете по този въпрос:

- За да оценят растежа на бебето, педиатрите използват графики (криви на растежа), които им позволяват да проследят еволюцията, теглото и височината на детето. Трябва също да се има предвид, че има малки вариации в зависимост от това дали е момче или момиче и че момичетата често тежат по-малко и имат по-малък ръст;

- Отново повтаряме: не бива да се обсебвате върху тези средни стойности, които са само ориентировъчни, а по-скоро да проверявате дали описаната крива е редовна в течение на месеците и дали няма стопиране на растежа. В този случай трябва да се потърси причината.

Хранене на бебето на месец и половина

Как върви кърменето? Продължавате ли да кърмите бебето си или вече сте преминали на адаптирано мляко?

- Научно доказано е, че кърмата е най-добрата храна, която можете да дадете на бебето си. Много майки обаче по свое собствено решение или по силата на обстоятелствата решават да преминат към хранене с шише;

- Ако продължавате да кърмите, експертите съветват да не редувате с хранене в шише, тъй като това обърква бебето. От шишето храненето е много по-лесно и когато отново го поставите на гърдата, то няма да иска да упражнява необходимите за целта усилия. Така в крайна сметка бебето само ще отхвърли кърменето;

- Трябва да се уверите, че то получава необходимото количество мляко през деня. Хитър трик, чрез който може да проверите лесно това, е като проследите колко често бебето мокри своите пелени. Ако има около 6 мокри пелени на всеки 24 часа, това показва, че то е погълнало достатъчно течност и няма място за притеснения.

Запомнете! Въпреки че кърмата е най-добрата и пълноценна храна, която може да предложите на бебето си, не е нужно да се чувствате виновни, ако не успявате или не искате да го кърмите.

Снимка: Shutterstock

Сънят на бебето на месец и половина

В тази възраст бебето все още спи през по-голямата част от деня и нощта. Въпреки че продължавате да се чувствате уморени и донякъде претоварени, трябва да знаете, че:

- Повечето бебета се събуждат все още един или повече пъти през нощта, за да се хранят, някои обаче вече спят по цяла нощ;

- Дори понякога да се чувствате уморени или разочаровани, трябва да останете спокойни и да отговаряте на нуждите на малкото възможно най-бързо и тихо. Понякога и таткото може да се включи, ако става въпрос само за успокояване на бебето, а не за хранене;

- Ако малкото не се събужда само през нощта, не е нужно да го будите, за да яде. То знае как да се регулира само много добре.

Полезен съвет! Една от най-честите причини за събуждане на бебето през първите три месеца, освен глада, са коликите и коремния дискомфорт. Просто трябва да се заредите с търпение, докато премине този период.

Какво още трябва да знаете за тази фаза

За да играете и да общувате с вашето бебе, е важно то да бъде спокойно и отпуснато (тоест да не е гладно или сънливо) и разбира се, да има желание да играе с вас. Ако забележите, че е уморено или не иска да контактува, най-добре го оставете на мира и опитайте в друго време.

Вероятно вече сте излезли на първите си разходки с бебето. И сигурно се притеснявате дали е добре завито и защитено? Трябва да знаете, че в много случаи това е неоправдано безпокойство. Така или иначе, имайте предвид следните препоръки:

- Течението и студът сами по себе си не причиняват настинки или заболявания, характерни за зимните месеци. Повечето болести, типични за студеното време, се предават при контакт с други заразени хора. През зимата е достатъчно да покриете детето навън с вълнено одеяло, да му сложите шапка и ръкавици;

- От друга страна, през лятото не е необходимо да му слагате обувки или плътни/вълнени дрехи, тъй като при контакт с кожата това би причинило дискомфорт и изпотяване, наред със силното дразнене;

- За да проверите дали на бебето му е топло или студено, просто докосвайте главата и шията му от време на време. Бузите му трябва да са топли при допир, а малките ръце и крачета да са хладни, но не студени;

- Облечете го на слоеве, за да може да добавяте или премахвате дрехи при необходимост. През нощта е достатъчно да поддържате стайната температура между 16 и 20 градуса, докато през деня го обличайте, както се обличате и вие плюс един допълнителен слой.

Снимка: Shutterstock

Възможни неразположения на бебето

Забелязвате петна от суха кожа, които се белят по скалпа на вашето бебе? Спокойно! Това е много често срещано при бебета на възраст от няколко седмици. За да облекчите сърбежа и дискомфорта от крустите, може да ги отстраните деликатно като масажирате със зехтин, после деликатно прокарате бебешки гребен и след това измиете главичката му с мек бебешки шампоан. На финала почистете всички частици, които са се отделили, без да опитвате да премахнете останалите – те ще паднат, когато им дойде времето.

Внимание! Често родителите са склонни да обличат бебетата си повече от необходимото. Щом на вас не ви е студено, най-вероятно и вашето бебе не изпитва студ. Просто трябва да го покриете още малко, когато сте навън и е хладно, тъй като за разлика от вас, то не се движи.

Какво умее бебето на месец и половина

В този период почти всички реакции на детето остават инстинктивни. Въпреки това, може да започнете нежно да го стимулирате. По този начин постепенно ще събудите неговата чувствителност. Ето какво още да правите:

- Хранене и усещания. Моментът на хранене е най-богат откъм усещания. Причината е, че всичките му сетива са стимулирани (зрение, вкус, докосване, обоняние) и бебето усеща, че всичките му нужди са задоволени;

- Говор и песни. В този период бебето истински се наслаждава, когато му говорите и пеете. Преди всичко то обича гласа на своята майка. Ето защо, за да го стимулирате, докато го храните, може да му привлечете вниманието и с говор и песнички.

Как още да стимулирате малкото в този период

Стимулирането на бебето с музика, докато общувате с него, е прекрасно и има много предимства. Положителните чувства ще се отразят много благоприятно на неговото щастие!

Слухът е един от най-добрите начини да го стимулирате на този етап. Особено, ако правите това с нежност и любов.

Какви са основните ползи?

- Афективните стимули на музикалния език са по-ефикасни и генерират по-голям брой невротрансмитери;

- При афективна стимулация се наблюдава подобрение в мозъчното поведение и процесите на учене.

Може да опитате и сензорен масаж. В този случай просто трябва да пеете на бебето, докато го масажирате, или да му пуснете нежна и отпускаща музика. За да бъде удоволствието пълно, правете това след баня, сутрин или преди лягане, без странични шумове и на по-мека светлина.

По материали от Qui mamme

Да поговорим

Защо е важно да развиваме рефлекса за хващане на бебето

Здраве

Как през деня да заспите за 1 минута, докато бебето спи

Да поговорим

Пет мита за бебето

Още от Здраве

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“

Бебе духа свещичка. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво умее детето на 1 година

Всяко има свой собствен темп на развитие, но има и общи норми

Деца духат цъфнали глухарчета. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Д-р Мариян Иванов: Започнете профилактика месец преди цъфтежа на растенията

40% от децата са чувствителни към полените на треви, дървета, храсти

Миранда Кер и Евън Шпигел. Снимка: Instagram

 

Заедно

Тайната за щастлив брак на Миранда Кер: Медитации сутрин, срещи – вечер

Бившият ангел на Victoria's Secret и Евън Шпигел са заедно от 10 години